Nieuws |

Sessie over het project STAD op het Alcoholcongres

Sessie over het project STAD op het Alcoholcongres

Stockholm ontwikkelde eind vorige eeuw het project STAD: 'STockholm prevents Alcohol and Drugs problems'. Met een eenvoudige maar zeer effectieve aanpak drong de gemeente alcohol-gerelateerde problemen in het uitgaansleven fors terug. Op het Alcoholcongres op 16 maart staat een hele sessie in het teken van dit project.

STAD is inmiddels wereldberoemd en al in meerdere landen ingezet. De resultaten van STAD maken duidelijk waarom. Het aantal geweldsincidenten nam met 29 procent af en dat gold ook voor de maatschappelijke kosten voor o.a. gezondheidszorg, justitie, vernielingen. Het project is beoordeeld als zeer kosteneffectief, elke geïnvesteerde euro leverde bijna veertig euro aan besparingen op.

Drie interventies
De STAD-aanpak leunt op drie interventies: intensieve training van alcoholverkopers, versterkt preventief toezicht en bewustwording en mobilisatie van het gehele publiek. Met name de samenwerking die STAD wist op te zetten tussen politie, horeca en gezondheidsprofessionals is uniek gebleken.

Er zijn inmiddels al heel wat (gemeentelijke) groepen vanuit het Nederland in Stockholm wezen kijken. En nu krijgt u voor het eerst de kans om STAD in Nederland te ontmoeten en meer te horen van deze effectieve strategie. De directeur van het STAD-programma en de projectcoördinator komen speciaal naar het alcoholcongres op 16 maart om hun kennis en ervaringen te delen.

Meer over het congres en aanmelding:

http://congresalcoholendrugs.trimbos.nl/alcoholcongres

Meer over dit thema