Nieuws |

Rookvrije Ouders: effectieve stoppen met roken ondersteuning

Rookvrije Ouders: effectieve stoppen met roken ondersteuning

Rookvrij opgroeien begint bij rookvrije ouders. Toch wordt in 19 procent van de gezinnen met kinderen onder de 18 jaar gerookt. Veel ouders willen wel stoppen maar vinden het moeilijk, waardoor stoppogingen vaak mislukken. De interventie Rookvrije Ouders biedt ouders effectieve ondersteuning bij het stoppen met roken en zorgprofessionals handvatten om rokende ouders daar gemakkelijker naar toe te leiden.

Rookvrije Ouders helpt medische en JGZ-zorgprofessionals om rokende ouders snel en gemakkelijker door te verwijzen naar effectieve ondersteuning bij stoppen met roken.

Zorgprofessionals die tijdens een consult met aanstaande ouders over roken praten, vragen ouders of ze gebeld willen worden over effectieve stoppen met roken ondersteuning. Wanneer ouders hier positief op reageren neemt een stoppen met roken coach vervolgens rechtstreeks contact met hen op.

Voordelen Rookvrije Ouders voor zorgprofessionals

Als zorgprofessional biedt de interventie de volgende voordelen:

  • U kunt rokende ouders op drie makkelijke manieren (website, telefoon en fax) aanmelden voor de interventie Rookvrije Ouders.
  • Het kost u weinig tijd om tijdens of na een consult een ouder aan te melden.
  • Als u zelf al motiverende gespreksvoering toepast, dan is Rookvrije Ouders een goede aanvulling die zorgt voor goede opvolging na het gesprek.

Voordelen Rookvrije Ouders voor ouders

  • Ouders ontvangen effectieve ondersteuning bij stoppen met roken (bijvoorbeeld telefonische coaching).
  • Ouders worden binnen een week gebeld en hoeven niet zelf naar hulp te zoeken.

Implementatieonderzoek Rookvrije Ouders

In opdracht van KWF Kankerbestrijding voert het Trimbos-instituut een implementatieonderzoek uit naar de effectieve interventie Rookvrije Ouders. In dit onderzoek kijken we via welke kanalen ouders het beste in contact kunnen komen met effectieve stoppen met roken ondersteuning. Ook zullen we onderzoeken welke ondersteuning het beste voor ouders werkt en welke barrières ouders ervaren om ondersteuning bij het stoppen met roken te ontvangen.

Wilt u rokende ouders ook op een gemakkelijke en snelle manier doorverwijzen naar effectieve stoppen met roken ondersteuning? Meld u dan aan voor het implementatieonderzoek Rookvrije Ouders via www.rokeninfo.nl/rookvrijeouders

Meer over dit thema