Nieuws |

Professionals slaan handen ineen voor een rookvrije start

Professionals slaan handen ineen voor een rookvrije start

De Taskforce Rookvrije Start is een initiatief van negen beroepsgroepen die zich inzetten voor een rookvrije start voor ieder kind. Samen met het College Perinatale Zorg, het Trimbos-instituut, ZonMw en het ministerie van VWS bevorderen zij multidisciplinaire zorg gericht op stoppen met roken, agenderen het onderwerp en verbeteren kennis van professionals en publiek.

Dit is hard nodig, want 8,6 procent van de zwangere vrouwen rookt. Onder lager opgeleiden rookt zelfs 22 procent.

In deze video stelt de Taskforce Rookvrije Start zich voor. Op de nieuwe website Rookvrije Start kunt u meer informatie vinden. U vindt hier ook een toolkit met ondersteunende zoals een powerpoint-presentatie, factsheets en brochures.

Manifest

De Taskforce wil graag zichtbaar maken dat er veel mensen zijn die kinderen een rookvrije start willen geven. Met het tekenen van het manifest op de website Rookvrije Start laat u zien dat u zich hier sterk voor maakt.  U ontvangt een certificaat voor uw wachtkamer of spreekkamer. Zo laat u collega’s en patiënten/cliënten zien dat u dit initiatief steunt.

Ambassadeur Rookvrije Start worden

De Taskforce kan alleen samen met u haar doelen bereiken. U kunt ambassadeur Rookvrije Start worden. Als ambassadeur agendeert u het onderwerp binnen en buiten uw organisatie en enthousiasmeert u collega’s. Wij zorgen dat u goed toegerust wordt. U ontvangt (gratis) materialen en scholing. U bent welkom op de ambassadeursbijeenkomst op 4 oktober 2017 waar u een training krijgt en kennis en ervaring met andere ambassadeurs kunt uitwisselen.

Publiekscampagne Rookvrije start voor alle kinderen

Naast de Taskforce heeft het ministerie van VWS de campagne ‘Rookvrije start voor alle kinderen’ gelanceerd. In radio en TV-spots wordt vanaf 17 maart het onderwerp op de kaart gezet en worden zwangere vrouwen gesteund bij het stoppen met roken.

Via de website helpeenstopper.nl en Facebook worden praktische tips en ervaringsverhalen gedeeld om zwangere vrouwen te helpen bij het stoppen door haar niet in verleiding te brengen. De tips zijn gericht op de sociale omgeving van de zwangere, zoals haar partner, vriendinnen en familieleden.

Terug naar de website van Rookvrije Start >

Meer over dit thema