Nieuws |

Niet beginnen met roken, dát is de uitdaging

Niet beginnen met roken

Staatssecretaris Martin van Rijn (VWS) start vandaag de Smokefree Challenge. De Challenge is onderdeel van het plan om roken onder jongeren in het vmbo (en mbo) te ontmoedigen. Leerlingen maken een klassikale niet-roken afspraak. De sociale druk om niet te beginnen met roken wordt daarmee vergroot.

Wie het volhoudt, maakt kans op een uitje met de hele klas. Doel van de Challenge is voorkomen dat jongeren in de eerste klassen van het vmbo beginnen met roken.

Over de hele linie roken jongeren minder en beginnen zij later, maar de groep VMBO/MBO rookt significant meer dan hun leeftijdgenoten. Daarom zet Van Rijn extra in op deze groep. “Als je op jonge leeftijd niet begint, begin je er later vaak ook niet meer mee. Dat gun ik alle jongeren. De rookvrije generatie komt hiermee weer een stapje dichterbij”, aldus de staatssecretaris.

Een half jaar niet roken

De klas gaat gezamenlijk de uitdaging aan om een half jaar niet te roken. Dat betekent dat de leerlingen die niet roken dat gedurende zes maanden volhouden en de leerlingen die al roken de afspraak maken dat in die periode niet te doen. Alle leerlingen van een klas ondertekenen een contract.

Vier regio’s, 120 klassen doen mee

Het gaat om een pilot in vier regio’s (Amsterdam, Friesland, Limburg en Flevoland-Gelderland). In eerste instantie doen alleen VMBO scholen en een aantal praktijkscholen mee. In totaal doen 120 klassen mee. De deelnemers krijgen tijdens de Smokefree Challenge drie inhoudelijke lessen. Verder krijgen de kinderen nog een creatieve opdracht: de leerlingen maken met elkaar een filmpje over 10 voordelen van niet roken naar voorbeeld van de bekende vlogger Dylan Haegens die voor NIX18 zo’n video heeft gemaakt. Het Trimbos-instituut en de GGD ondersteunt de scholen bij de Challenge.

Waarom de doelgroep van vmbo-jongeren?

De Smokefree Challenge richt zich op jongeren in de eerste twee klassen van het vmbo. Vaak komen leerlingen hier voor het eerst in aanraking met roken. Het aantal jongeren dat rookt is de afgelopen jaren gedaald. Tegelijkertijd blijkt de kans dat een vmbo-leerling rookt bijna tien keer zo hoog als de kans dat een vwo-leerling rookt. Het is belangrijk dat jongeren niet beginnen met roken. Om die reden is de leeftijdsgrens voor de verkoop van tabak en de elektronische sigaret verhoogd en wordt de NIX18 campagne gevoerd. Ook komt er in 2020 een rookverbod op schoolpleinen.

Hoeveel jongeren roken?

Van de jongeren tussen 12 en 16 jaar heeft 23 procent ooit gerookt, in 2011 was dat 33 procent. 11 procent van de jongeren tussen de 12 en 16 heeft de afgelopen maand gerookt, dat was in 2011 nog 17 procent. 3 procent van deze jongeren rookt dagelijks, dat was in 2011 nog 6 procent. Ook het aantal dagelijkse rokers daalde van 6 procent naar 3 procent. Op het VMBO-b zijn aanzienlijk meer rokers (32 procent heeft ooit gerookt) dan op het VWO (16 procent).

Roken schaadt de gezondheid

Roken en meeroken is schadelijk voor de gezondheid. De overheid voert daarom een tabaksontmoedigingsbeleid om het aantal rokers in Nederland te verminderen, om meerokers te beschermen tegen tabaksrook en te voorkomen dat jongeren beginnen met roken.

Zien roken, doet roken?

Lees ook de Notitie Zien roken, doet roken? van het Nationaal Expertisecentrum Tabaksontmoediging.

Foto: Bas de Meijer

Meer over dit thema

Contact

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de persvoorlichters:
Marjan Heuving,
tel +31 (0)30 – 2971(138)

Laila Zaghdoudi,
tel +31 (0)30 – 2959(382)