Mensen met jeugdtrauma of alcoholverslaving vaker slachtoffer van geweld

Mensen met jeugdtrauma of alcoholverslaving vaker slachtoffer van geweld

Mensen met een alcoholverslaving of een jeugdtrauma hebben een verhoogd risico om slachtoffer te worden van fysiek, seksueel en psychisch geweld. Mensen met een depressieve stoornis of angststoornis zijn kwetsbaar voor psychisch geweld.

Dat blijkt uit een nieuwe studie naar het verhoogde risico op toekomstig slachtofferschap, ook wel victimisatie genoemd. Onderzoekers van het Trimbos-instituut en GGZinGeest maakten gebruik van gegevens van de 5.303 deelnemers aan de eerste twee metingen van de studie NEMESIS-2, een onderzoek uitgevoerd door het Trimbos-instituut naar de psychische gezondheid van de Nederlandse volwassen bevolking.

Risico op psychisch en fysiek/seksueel geweld

Er werden 12 veelvoorkomende psychische aandoeningen onderzocht. Ook werden 4 vormen van jeugdtrauma gemeten, omdat vroeger jeugdtrauma een belangrijke voorspeller is van victimisatie in de volwassenheid. Mensen met een depressieve stoornis, gegeneraliseerde angststoornis, paniekstoornis, sociale fobie en alcoholafhankelijkheid bleken een verhoogd risico te hebben om in de daaropvolgende drie jaar slachtoffer van psychisch geweld te worden, wanneer rekening werd gehouden met jeugdtrauma. Alleen mensen met alcoholafhankelijkheid hadden een verhoogd risico om in de daaropvolgende drie jaar slachtoffer te worden van fysiek/seksueel geweld, wanneer rekening werd gehouden met jeugdtrauma.

Jeugdtrauma

Mensen met een jeugdtrauma hebben een verhoogd risico op victimisatie in de volwassenheid. Dit blijkt te gelden voor alle typen van jeugdtrauma die werden vastgesteld in NEMESIS-2: fysieke mishandeling, seksuele mishandeling, psychische mishandeling en pesten. Deze ervaringen waren bovendien voorspellend voor zowel fysiek/seksueel geweld als psychisch geweld in de volwassenheid.

Inzetten op voorkomen victimisatie

Mensen met alcoholafhankelijkheid of met een jeugdtrauma hebben een verhoogd risico om slachtoffer te worden van alle drie vormen van geweld (fysiek, seksueel en psychisch). Mensen met een depressieve stoornis of angststoornis zijn kwetsbaar voor psychisch geweld. Gezien de grote impact van geweld op slachtoffers is het belangrijk dat preventieve interventies worden ontwikkeld om victimisatie in deze risicogroepen te voorkomen, stellen de onderzoekers.

Meer over dit thema

Inhoudelijke vragen?

De resultaten van dit onderzoek zijn gepubliceerd in Epidemiology and Psychiatric Sciences. Voor inhoudelijke vragen kunt u contact opnemen met Drs. Carolien Christ, onderzoeker en psycholoog bij GGZinGeest & Arkin: c.christ@ggzingeest.nl