Kindertrauma geeft ook lichamelijke klachten in volwassen leven
Volwassenen die in hun jeugd misbruikt, mishandeld of verwaarloosd zijn, hebben aanzienlijk meer kans op chronische lichamelijke ziekten, al dan niet in combinatie met psychische problemen. Dat blijkt uit onderzoek van de VU en het Trimbos-instituut.
Dat het meemaken van seksueel misbruik, fysieke of psychische mishandeling of verwaarlozing in de jeugd een sterke voorspeller is van het ontwikkelen van een psychische aandoening op volwassen leeftijd, was al bekend. Ook komt er steeds meer bewijs voor het verband tussen trauma’s in de kindertijd en lichamelijke ziekten tijdens het volwassen leven. De VU en het Trimbos-instituut onderzochten of kindertrauma’s de kans op verschillende lichamelijke ziekten op volwassen leeftijd vergroot, waarbij zij tevens keken in welke mate psychische aandoeningen hierin een rol speelden.
Grotere kans op lichamelijke ziekten
Ruim een kwart van de volwassenen geeft aan voor het 16e levensjaar één of meerdere malen geconfronteerd te zijn geweest met misbruik, mishandeling of verwaarlozing. Naarmate de ernst of frequentie van de traumatische ervaring(en) in de kindertijd toenamen, ontwikkelden zich ook vaker psychische aandoeningen (angststoornis, depressie of verslaving) of chronische lichamelijke ziekten (migraine, spijsverteringsstoornis, spier-, gewrichts- of longaandoening) op volwassen leeftijd. Degenen die aangaven veelvuldig blootgesteld te zijn geweest aan kindertrauma, hadden 2,5 keer vaker kans op twee of meer van deze lichamelijke ziekten. Het verband tussen kindertrauma en lichamelijke ziekten op volwassen leeftijd hing in ongeveer de helft van de gevallen samen met de aanwezigheid van angst- en depressieve stoornissen.
Aandacht voor co-morbiditeit
Zorgverleners dienen alert te zijn op het ontstaan van psychische aandoeningen en chronisch lichamelijke ziekten bij volwassenen die in hun jeugd misbruikt, mishandeld of verwaarloosd zijn. “Het is belangrijk dat we hier zowel binnen de ggz als de somatische zorg meer aandacht voor hebben. Vraag naar kindertrauma’s en maak deze bespreekbaar. Door deze goed te behandelen, voorkom je mogelijk veel psychische en lichamelijke klachten gedurende iemands leven”, zegt onderzoeker Annemieke Noteboom.
Het volledige artikel is gepubliceerd in The jounal of Psychiatric Research 136 (Noteboom et al., 2021). Voor inhoudelijke vragen kunt u contact opnemen met Annemieke Noteboom via annemieke.noteboom@npsai.nl