Nieuws |

Comazuipen versus leeftijdsgrens alcohol 18 jaar

Comazuipen versus leeftijdsgrens alcohol 18 jaar

In 2015 is het aantal jongeren dat door kinderartsen moest worden behandeld als gevolg van teveel alcoholgebruik opnieuw met 20 procent gestegen, zo bleek deze week. Zorgwekkend en schokkend. Een relatie leggen met de leeftijdsgrens van 18 jaar is echter te voorbarig.

De leeftijdsverhoging was een ingrijpende verandering voor de hele samenleving maar vooral ook voor een groep jongeren tussen de 16 en 18 jaar aan wie eerst wel alcohol verkocht mocht worden en daarna niet meer. Het is de vraag of de nieuwe leeftijdsnorm ook echt geland is in de Nederlandse samenleving.

Op dit moment verkoopt nog steeds 70 procent van de alcoholverkopers alcohol aan jongeren onder de 18 jaar. En uit onderzoek blijkt dat de meeste gemeenten nog moeite hebben met het goed uitwerken van hun nieuwe handhavingstaken. Uit buitenlandse ervaring weten we dat zonder goede handhaving een leeftijdsgrensverhoging geen kans van slagen heeft.

Om inzicht te krijgen in het effect moeten we daarnaast naar diverse trends kijken zoals een verschuiving van de startleeftijd waarop jongeren gaan drinken, het aantal jongeren dat drinkt, het aantal binge drinkers en de heftigheid van de binge. De gerapporteerde incidenten uit de ziekenhuizen horen uiteraard ook thuis in dit rijtje. Kortom, het vergt een complexe analyse op basis van de juiste data.

Een eerste kijkje in de werking van de leeftijdsverhoging krijgen geïnteresseerden op 16 en 17 maart tijdens het Nationaal Congres Alcohol en Drugs 2016 in Amersfoort. Daar buigen de beste preventiedeskundigen uit Nederland zich over de betekenis van de meest recente ontwikkelingen in alcoholgebruik van jongeren en we hoe we dit kunnen duiden. U bent van harte welkom!

Lex Lemmers, wetenschappelijk medewerker [email protected]
Programma Jeugd en Riskant Gedrag

Meer informatie over het Nationaal Congres Alcohol en Drugs 2016
http://congresalcoholendrugs.trimbos.nl/

Meer over dit thema

Contact

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de persvoorlichters:
Marjan Heuving,
tel +31 (0)30 – 2971(138)

Laila Zaghdoudi,
tel +31 (0)30 – 2959(382)