‘Stepped care kosteneffectief bij depressie’

‘Stepped care kosteneffectief bij depressie’

Passende zorg, zo licht als mogelijk en zo intensief als nodig is, levert meer gezondheidswinst op voor mensen met een depressie dan traditionele zorg. In veel gevallen is deze zogenaamde stepped care nog goedkoper ook.

Dat blijkt uit een modelleringsstudie naar de kosteneffectiviteit van stepped care.

De onderzoeksresultaten ondersteunen de Nederlandse richtlijnen voor diagnostiek en behandeling van depressie. Ze onderbouwen ook de recente Zorgstandaard Depressieve Stoornissen. Behandelaren maken daarbij onderscheid tussen lichte, matig ernstige en ernstige depressieve stoornissen. En houden rekening met de duur van de depressie, mate van terugval en persoonlijke factoren.

Lagere kosten, meer gezondheidswinst

Met name bij lichte depressieve stoornissen zorgt stepped care voor  met een waarschijnlijkheid van 67% voor meer gezondheidswinst en lagere zorgkosten. Er is een kans van een op drie dat de zorgkosten hoger uitvallen dan bij traditionele zorg, maar dan is de behaalde gezondheidswinst ook hoger.

Bij matig ernstige tot ernstige depressies levert stepped care met een waarschijnlijkheid van 33% meer gezondheidswinst tegen lagere zorgkosten. In de overige gevallen vallen de zorgkosten hoger uit dan bij traditionele zorg. Maar is de behaalde gezondheidswinst wel hoger.

Met 80% zekerheid zijn de zorgkosten bij stepped care voor een ‘in kwaliteit van leven gecorrigeerde levensjaar’ lager dan 10.000 euro. Met 95% zekerheid zijn de kosten lager dan 20.000 euro. “Dit betekent dat stepped care zeer waarschijnlijk een kosteneffectieve keuze is vergeleken met care-as-usual”, schrijven de onderzoekers.

Proefschrift: ‘The case for stepped care’

De studie verscheen in het Journal of Affective Disorders en is onderdeel van het proefschrift ‘The case for stepped care – Exploring the cost-utility of stepped-care strategies in the management of depression.’ Jolanda Meeuwissen, onderzoeker bij het Trimbos-instituut, verdedigt haar proefschrift op 7 november aan de Vrije Universiteit, Amsterdam.

Meer over dit thema

Richtlijnen en kwaliteitsstandaarden angst en depressie

Voor de diagnostiek en behandeling van depressie en angststoornissen zijn multidisciplinaire richtlijnen ontwikkeld. De richtlijnen zijn kwaliteitsstandaarden met aanbevelingen voor goede zorg vanuit het perspectief van de patiënt. De richtlijnen zijn beschikbaar om de zorg in de dagelijkse praktijk van ggz-zorgverleners te ondersteunen.

Meer info