Nieuws |

Gamen Infolijn: voor als gamen niet leuk meer is…

Gamen Infolijn: voor als gamen niet leuk meer is…

Hoe zorg ik dat mijn kind minder gaat gamen? Welke regels over gamen kan ik op welke leeftijd het beste stellen? Wordt mijn kind gewelddadig van gewelddadige games? Voor het antwoord op deze vragen en allerhande informatie, tips en adviezen kunnen ouders, opvoeders en andere geïnteresseerden vanaf vandaag terecht bij de Gamen Infolijn: www.gameninfo.nl en via tel 0900-1995 (€0,10 per minuut).

In 2009 waren er 69 personen met een hulpvraag voor internet gamen. In 2014 is dit aantal gestegen naar 544, blijkt uit recente cijfers van het IVZ. Het merendeel van de hulpvragers (96 procent) is man met een gemiddelde leeftijd van 20 jaar. Uit onderzoek van het IVO blijkt dat 1,5 procent van de jongeren tussen 13 en 16 jaar problemen heeft om het gamen onder controle te houden. Dat komt overeen met circa 12.000 jongeren.

Informatie, advies en veelgestelde vragen
De Gamen Infolijn is vooral bedoeld voor ouders, familie en vrienden die vragen hebben over het gamegedrag van hun kind of partner. Voor deze groep ontbrak een onafhankelijk platform voor informatie en advies. De Gamen Infolijn voorziet in dat hiaat. De website gameninfo.nl biedt objectieve informatie, praktische tips en korte filmpjes met ervaringen van kinderen met gamen. Medewerkers van het Trimbos-instituut geven via telefoon of mail persoonlijk advies. Bijvoorbeeld over wat de beste strategie is om met je kind te praten over het gamegedrag. Of waar je welke hulp kunt krijgen; ook als je kind al zelfstandig woont. Belangrijke tips voor ouders zijn bijvoorbeeld: verdiep je in de spellen die je kind speelt en wat je kind er zo in aantrekt. Of: wees je bewust van je voorbeeldgedrag en stel duidelijke regels en grenzen.

Uitbreiding infolijnen: alcohol, drugs, roken en gamen
De website en telefoondienst rond gamen vormen een uitbreiding van de informatielijnen voor alcohol, drugs en roken (www.alcoholinfo.nl, www.drugsinfo.nl en www.rokeninfo.nl) die worden gefinancierd door het ministerie van VWS. De medewerkers zijn ervaren in het bieden van praktische hulp en worden hierin bijgestaan door een team van experts op het gebied van gamen, waaronder een behandelaar, een preventiespecialist, wetenschappers en (ouders van) fanatieke gamers.

Naar gameninfo.nl

Meer over dit thema