Nieuws |

Animatie helpt professionals derdehands rook uit te leggen

Tot enkele jaren geleden was het advies aan rokende ouders om buiten te roken en zo te zorgen voor een rookvrij huis. Inmiddels weten we dat kinderen van ouders die buiten roken nog steeds schadelijke stoffen uit tabaksrook kunnen binnenkrijgen: derdehands rook. De nieuwe animatie Rookvrije Ouders laat zien wat derdehands rook is en verwijst ouders naar effectieve hulp bij stoppen met roken.

Wat is derdehands rook?

Met derdehands rook bedoelen we de stoffen die tijdens het roken neerdalen in de omgeving en achterblijven nadat een roker klaar is met roken. Zowel ouders als zorgverleners zijn hier nog niet altijd van op de hoogte.

Nieuwe animatie zet ouders aan het denken

In de animatie Rookvrije Ouders zien we een vader die buiten rookt. Giftige deeltjes uit de rook slaan neer op zijn kleding, huid en haren. Deze deeltjes neemt hij mee naar binnen, die vervolgens door zijn baby en peuter ingeademd en ingeslikt worden. “Het filmpje zet je aan het denken”, vertelt een rokende moeder over de animatie. “Al rook je buiten, je kind rookt toch mee via derdehands roken. Helemaal stoppen is dus belangrijk”.

https://vimeo.com/386239541

Ondersteunde tool voor zorgverleners

Zorgverleners hebben een belangrijke rol in het motiveren van (aanstaande) ouders om te stoppen met roken. Uitleg over de risico’s van derdehands rook kan helpen om de motivatie om daadwerkelijk te stoppen te verhogen. Binnen twee minuten geeft de animatie een duidelijk beeld over derdehands rook. De animatie biedt daardoor een mooie ingang voor het gesprek over stoppen met roken. “Ik heb het filmpje op het consultatiebureau aan ouders laten zien. Het kost een paar minuten maar is heel waardevol”, vertelt een jeugdverpleegkundige. “Het was een aanleiding om met de vader te praten over de stappen die hij wil zetten om te stoppen met roken”.

Ik heb het filmpje op het consultatiebureau aan ouders laten zien. Het kost een paar minuten maar is heel waardevol – een Jeugdverpleegkundige.

Ga in gesprek over stoppen met roken  

De animatie eindigt met een duidelijke boodschap: ‘Stoppen met roken is het beste dat je voor je kind kunt doen. Geef je kind een rookvrije start’. De animatie verwijst ouders voor hulp bij stoppen met roken. Hier kunnen ouders aangemeld worden (zelf of door een zorgverlener) voor de effectief bewezen telefonische coaching Rookvrije Ouders. Wil jij je als zorgverlener ook sterk maken voor een rookvrije start voor ieder kind? Ga met ouders in gesprek over stoppen met roken, laat de animatie zien en meld ouders aan voor de telefonische coaching Rookvrije Ouders.

Gebruik de animatie in de wachtkamer

Bovenstaande animatie is ook beschikbaar zonder geluid, maar met ondertiteling. Perfect voor in de wachtkamer. Bekijk deze variant.

Ester Speth
Wetenschappelijk medewerker en trainer