Actueel | Nieuws |

Jongeren met experts in gesprek over vapen op TikTok

Vapen onderzocht in een laboratorium

Om jongeren goed te informeren en te waarschuwen over de risico’s van vapen, roken en snus, ontwikkelde het Trimbos-instituut voorlichtingsfilmpjes voor op TikTok. Daarin gaan jongeren in gesprek met experts over de risico’s op gezondheidsschade en verslaving. Ook vertellen influencers hoe de tabaksindustrie hen benadert om vapen te promoten.

De komende periode worden de voorlichtingsfilmpjes actief gedeeld via TikTok en andere sociale media. Daar worden jongeren soms blootgesteld aan fabels en misleidende informatie over onder andere vapen. Projectleider Claire de Nerée tot Babberich: “Ik vind het belangrijk dat jongeren bewust worden van de risico’s van roken, vapen en snus. Daarom gaan we op TikTok met hen in gesprek.”

TikTok filmpjes om jongeren te informeren

In de voorlichtingsfilmpjes stellen jongeren vragen aan experts over de schadelijkheid van nicotine. Nicotine zit in tabak, maar ook in nieuwe tabaksvrije producten zoals de vape en nicotinezakjes (ook wel snus genoemd). Nicotine is erg verslavend en schadelijk voor het jonge brein. Het heeft een negatief effect op de concentratie en het geheugen.

De tabaksindustrie richt zich op jongeren, terwijl de gevolgen voor hen het grootst zijn. Zij moeten hier dus over geïnformeerd worden.” – Claire de Nerée tot Babberich

Tijdens het filmen van de voorlichtingsfilmpjes lieten jongeren ook zien dat zij worden benaderd om reclame te maken voor vapes via sociale media.

Vapen is schadelijk voor de gezondheid

Er zijn signalen vanuit ouders, jongeren en het onderwijs dat ze een toename zien van het gebruik van de e-sigaret, oftewel vapen, in hun omgeving.

Waarschijnlijk is vapen populairder geworden omdat het verkeerde beeld is ontstaan dat het niet zoveel kwaad kan. Onjuiste informatie en een fabel. Jongeren beseffen door de kleurige verpakking en misleidende marketing niet dat vapen schadelijk is voor hun gezondheid en ze te maken hebben met een zeer verslavend nicotineproduct.” – Esther Croes, arts-epidemioloog.

Door de nicotinezouten en fruitsmaakjes en het ontbreken van de onaangename geur die vrijkomt bij een tabakssigaret gaan er bij jongeren geen alarmbellen af dat vapen schadelijk is. De tabaksindustrie is actief op sociale media waar éénzijdige en incomplete informatie wordt verspreid.

De Nerée tot Babberich: “In de voorlichtingsfilmpjes stellen jongeren vragen, maar ze delen ook negatieve ervaringen en uiten hun eigen zorgen. De gesprekken zijn een stevig tegengeluid op de onjuiste claim dat vapen niet zo schadelijk is. Deze filmpjes zullen actief op sociale media worden verspreid en op http://jongvolwassenen.ikstopnu.nl komen te staan.”

De voorlichtingsfilmpjes zijn gerealiseerd in samenwerking met mediabedrijf Prappers.

Meer informatie:

Claire de Nerée tot Babberich
Projectmedewerker Publieksinformatie