Extern nieuws |

WHO roept landen op om accijnzen op alcoholhoudende en suikerrijke dranken te verhogen

Uit onderzoek van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) blijkt dat er wereldwijd weinig accijnzen worden geheven op ongezonde producten zoals alcoholhoudende en suikerrijke dranken. De bevindingen laten zien dat de meerderheid van de landen accijnzen niet als prijsmaatregel inzetten om gezond gedrag te stimuleren. Om landen te stimuleren dit te wél te doen heeft de WHO een technische handleiding gepubliceerd over alcoholaccijnsbeleid en -administratie.

Ten minste 148 landen heffen accijnzen op alcoholhoudende dranken. Wijn is echter vrijgesteld van accijnzen in ten minste 22 landen, waarvan de meeste in de Europese regio liggen.

Het heffen van accijnzen op alcoholhoudende dranken is een (kosten)effectief beleidsmaatregel. Zo blijkt eerder onderzoek (2017) dat accijnzen die de prijzen van alcoholhoudende dranken met 50 procent verhogen, over een periode van 50 jaar, kan bijdragen aan het voorkomen van meer dan 21 miljoen sterfgevallen en het genereren van bijna 17 biljoen dollar aan extra inkomsten. Dit staat gelijk aan de totale overheidsinkomsten van acht van de grootste economieën ter wereld in één jaar.

“Het belasten van ongezonde producten zorgt voor gezondere bevolkingen. Het heeft een positief domino-effect in de hele maatschappij – minder ziekte en verzwakking en inkomsten voor overheden om openbare diensten te verlenen. In het geval van alcohol kunnen accijnzen ook geweld en verkeersongevallen voorkomen,” aldus Dr. Rűdiger Krech, Directeur Gezondheidsbevordering, WHO.

Door het verhogen van de accijnzen op alcoholhoudende dranken in 2017 heeft Litouwen het aantal alcoholgerelateerde sterfgevallen verminderd én inkomsten gegenereerd. Zo zag Litouwen het aantal alcoholgerelateerde sterfgevallen dalen van 23,4 per 100.000 mensen in 2016 naar 18,1 per 100.000 mensen in 2018 én verhoogde zij de inkomsten uit de accijnzen op alcoholhoudende dranken van 234 miljoen euro in 2016 naar 323 miljoen euro in 2018.

Onderzoek toont aan dat het heffen van accijnzen op alcoholhoudende en suikerrijke dranken het gebruik en de gerelateerde (gezondheids)schade van deze producten kunnen verminderen. Daarom geeft de WHO het advies om accijnzen te heffen op alle alcoholhoudende en suikerrijke dranken.

Wereldgezondheidsorganisatie