Overlevingsanalyse: relatie tussen startleeftijd alcoholgebruik en zwaar drinken
Onderzoekers uit Australië hebben een overlevingsanalyse (survival analysis) uitgevoerd naar leeftijdsverschillen in de overgang van het drinken van de eerste alcoholhoudende drank naar zwaar drinken bij Australische jongeren (N=2.082; 67% meisjes, gemiddelde leeftijd in 2012: 13 jaar) die in een prospectieve longitudinale cohortstudie over 7 jaar (2012-2019) zijn gevolgd. Deelnemers vulden jaarlijks vragenlijsten in van 13 tot 20 jaar. Er werden analyses uitgevoerd waarbij gekeken werd naar het eerste moment van zwaar drinken (gedefinieerd als een score van drie of meer op de Alcohol Use Disorders Identification Test, AUDIT-C).
Uit dit onderzoek blijkt dat jongeren die hun eerste alcoholhoudende drank dronken toen ze 12 jaar of jonger waren een verhoogd risico hebben om te beginnen met zwaar drinken tijdens de onderzoeksperiode vergeleken met jongeren van 15 jaar of ouder. Vergeleken met jongeren die hun eerste alcoholhoudende drank dronken op 13-14-jarige leeftijd, begonnen jongeren die dit uitstelden tot 15 jaar later met zwaar drinken: 1,63 jaar voor mannen en 1,50 jaar voor vrouwen, wat resulteert in een mediane leeftijd van zwaar drinken van 19 jaar en ouder voor zowel mannen als vrouwen. Het drinken van de eerste alcoholhoudende drank op 13-14 jarige leeftijd is geassocieerd met het vroegste begin van zwaar drinken (mannen: 17,43 jaar; vrouwen: 17,98 jaar).
De onderzoekers concluderen dat in Australië het drinken van alcohol vóór de leeftijd van 15 jaar geassocieerd is met een vroeger begin van zwaar drinken dan het beginnen met het drinken van alcohol na 15 jaar.
Meer lezen over dit onderwerp: