Nederlandse jongeren weten beter dan volwassenen dat alcohol schadelijk is
De Gezonde Generatie, een initiatief van de Samenwerkende Gezondsheidsfondsen, waaronder de Maag Lever Darm Stichting en KWF Kankerbestrijding, hebben marktonderzoekbureau MarketResponse kwantitatief onderzoek laten uitvoeren naar hoe Nederlandse jongeren (10-17 jaar) over alcohol denken (N=1.234). Het veldwerk vond plaats van 2 tot en met 15 februari 2023 en is representatief voor Nederlandse jongeren.
Uit dit onderzoek blijkt dat Nederlandse jongeren in vergelijking met volwassenen beter op de hoogte zijn van de schadelijkheid door alcoholgebruik: 39% van de jongeren denkt bij alcohol aan ongezond, ten opzichte van 27% van de volwassenen.
Wel blijkt uit het onderzoek dat het beeld dat jongeren van alcohol hebben wisselt. Er wordt het meest gedacht aan een feestje (50%) en iets voor volwassenen (48%), maar ongezond (39%) en vies (33%) worden ook genoemd. Opvallend is dat naarmate jongeren richting de 18 jaar gaan, ze positiever denken over alcohol. Van de 10- en 11-jarigen vindt 13% dat alcohol gezellig is en bij 16- en 17-jarigen is dat 52%.
Ook blijkt uit het onderzoek dat jongeren van 14 jaar en ouder die wel eens alcohol drinken, vaker denken dat een feestje met alcohol gezelliger is ten opzichte van volwassenen (47% versus 35%). Jongeren zien minder dat alcohol kan leiden tot vervelende situaties tussen mensen dan volvolwassenen (47% versus 61%).
Daarentegen zijn jongeren zich wel meer bewust van de schadelijkheid door alcoholgebruik ten opzichte van volwassenen. Jongeren weten bijvoorbeeld vaker dat 1 glas alcohol per dag drinken ongezond is in vergelijking met volwassenen (73% versus 47%).
Eerder dit jaar is de campagne ‘Op je gezondheid?’ gelanceerd om bewustwording te creëren voor de relatie tussen alcohol en kanker én een samenleving waarin het makkelijk en normaal is voor jongeren om geen alcohol te drinken.
Meer lezen over dit onderwerp: