Hoe bouw je samen aan interventies voor mentale gezondheid die écht werken én blijven?

Hoe zorg je ervoor dat effectieve en kansrijke interventies op het gebied van mentale gezondheid echt goed landen in de praktijk? Dat is de centrale vraag binnen het nieuwe ‘leernetwerk implementatie effectieve en kansrijke interventies mentale gezondheid’. In dit netwerk leren deelnemers van én met elkaar hoe je interventies succesvol kunt invoeren, aanpassen, opschalen en verduurzamen. In deze blog vertelt Maaike Droogers, projectleider bij het Trimbos-instituut, hoe het leernetwerk is opgezet, wat het doel is en hoe de deelnemers samen bouwen aan een stevige, gedeelde kennisbasis.
Het leernetwerk is een initiatief binnen het bredere project ‘Naar een landelijk dekkend kennisnetwerk mentale gezondheid’. In dit kennisnetwerk staat het bundelen van kennis en het stimuleren van samenwerking centraal, met als doel de impact van kennis over mentale gezondheid te vergroten.
Effectieve en veelbelovende interventies succesvol invoeren
Een belangrijke stap daarin is het versterken van de toepassing van die kennis in de praktijk. Daarom is het ‘leernetwerk implementatie effectieve en kansrijke interventies mentale gezondheid’ opgezet: hier leren deelnemers samen hoe ze effectieve en veelbelovende interventies en beleidsmaatregelen succesvol kunnen invoeren. In gestructureerde leerbijeenkomsten wisselen ze ervaringen uit en verdiepen ze zich in de praktijk van implementatie.
Samen leren en toepassen in de praktijk
Op 6 februari 2025 ging het leernetwerk officieel van start met een inspirerende bijeenkomst. Deelnemers formuleerden hun leervragen rond thema’s als implementatie, adaptatie, evaluatie, doorontwikkeling, opschaling en duurzaamheid.
Marja van Bon-Martens is hoofd expertisecentrum mentale gezondheid bij het Trimbos-instituut. Zij zegt: “Bij de eerste bijeenkomst van het Leernetwerk deelden we inzichten over verandering en implementatie. Daarna gingen we in groepen aan de slag met verschillende uitdagingen voor het implementeren van interventies. We bespraken hoe we interventies kunnen opschalen en duurzaam maken.”
Op basis van de leerbehoeften van de deelnemers organiseren we meerdere vervolgbijeenkomsten. Hier delen ze ervaringen en wisselen deskundigheid uit over de uitvoering van hun implementatieprojecten.
Wat we leren, verzamelen we en delen we breed. Zo kunnen ook andere professionals, organisaties en betrokkenen van deze kennis profiteren. Bijvoorbeeld medewerkers van een GGD, Academische Werkplaats Publieke Gezondheid (AWPG) of Regionale Kenniswerkplaatsen Jeugd (RKJ) en interventie-eigenaren, professionals uit praktijk en beleid, (vertegenwoordigers van) ervaringsdeskundigen, einddoelgroepen en kennisorganisaties.
Deelnemers leernetwerk
Het landelijke leernetwerk bestaat uit projectleiders en teamleden van vier gehonoreerde ZonMw-projecten implementatieonderzoeken mentale gezondheid.
Daarnaast zijn projectleiders van 27 implementatie-impulsen aangesloten. Waar nodig haken experts en kennisorganisaties aan om hun kennis en ervaring in te brengen. De afbeelding hieronder geeft een overzicht van de interventies die we implementeren (gemaakt via wordclouds.com).
Djoeke van Dale, Expert gezond leven bij RIVM zegt hierover: “We zijn op zoek naar wat we van elkaar kunnen leren en eventueel samen kunnen ontwikkelen. Aan het einde van het project willen we vooral kijken naar welke generieke lessen over implementatie we uit de vier implementatieonderzoeken en 27 implementatie-impulsen kunnen halen.”
Meer informatie
Heb je tips of vragen?
Heb je vragen of tips? Mail naar: MDroogers@trimbos.nl en lees ook onze blog over het landelijke kennisnetwerk voor mentale gezondheid. Meer over het project kun je lezen op onze projectpagina.
Dit project wordt gefinancierd door ZonMw. Dossiernummer: 10690022320002.