Alcohol drinken als je zwanger wil worden, hoe zit dat?
“Toen ik zo’n 17 jaar geleden zwanger wilde worden, was ik bezig met alle dingen waar ik aan moest denken voor een gezonde zwangerschap", vertelt Milly Neuman. Wel of geen rauwmelkse kaas, iets met kattenbakken en vooral dagelijks foliumzuur slikken! Maar hoe zit dat met alcohol drinken? Milly blikt terug.
Alcohol was onderdeel van mijn (werk)dag
In de periode dat ik zwanger wilde worden, werkte ik als concertbegeleider van een grote concertzaal. Als het publiek van het concert naar huis was, ruimden mijn collega’s en ik op en sloten we het pand. Daarna rondden we, soms samen met de musici, onze dag standaard af met een glas alcohol. De ene dag wat meer glazen dan de andere dag, maar het was onderdeel van mijn werkleven.
Daarnaast was ik in mijn privéleven bezig met hoe ik het beste zwanger kon worden. Ik had een grote kinderwens en had het er ook met mijn vriendinnen over. Hoe zat het eigenlijk met alcohol? Kon ik dat nou beter wel of niet drinken met die vurige zwagerschapswens? Het drinken van alcohol was immers onderdeel van mijn (werk)dag.
Nog geen placenta
Eén van mijn vriendinnen is voor mij altijd een goede bron van informatie. Zij wil graag weten hoe alles werkt en zit vaak boordevol goede adviezen. Zij was dan ook degene met wie ik het had over alcohol en zwanger worden. Ze vertelde me dat tot het moment dat ik zwanger was het drinken van alcohol eigenlijk geen kwaad kon. De placenta was immers nog niet gevormd. Dus, zei ze, kon de alcohol pas bij de vrucht komen vanaf het moment dat ik wíst dat ik zwanger was. Die gedachte stelde me gerust. Ik kon gewoon doorgaan met m’n routines en dronk zowel privé als na het werk regelmatig alcohol.
De geboorte van ‘de Boon’
Na een tijdje was het eindelijk zover. Ik was zwanger! Wat waren we blij dat het gelukt was. Ik ging natuurlijk meteen over op een gezonde levensstijl. Geen alcohol meer. Geen filet americain. En gelukkig had ik geen kat waarvan ik de bak moest verschonen. Een paar maanden waren mijn kersverse man en ik heel gelukkig. Maar net op het moment dat we het goede nieuws aan anderen wilden vertellen, bleek bij de echo dat het hartje niet meer klopte. Ons boonvormige kindje zou een miskraam worden. Een paar weken later – ik kan het niet anders noemen – beviel ik van de Boon. Mijn man en ik gingen allebei in de rouw.
Het twee jaar lang durende fertiliteitstraject
Omdat ik geen 27 meer was en onze kinderwens onveranderd, kwamen we in een fertiliteitstraject. Er werd een plan opgesteld over wat er mogelijk was in de medische wereld en hoe ze ons zouden kunnen helpen. Welke trajecten er waren, wat er vergoed werd en wat er hierin van ons werd verwacht. Veel afspraken en adviezen. Ik kan me alleen niet herinneren dat ‘stoppen met het drinken van alcohol vóór de zwangerschap’ er één van was. Er volgde een lang traject dat twee jaar duurde, waarbij elke maand spannend was. Het bracht ons hoop en ook heel veel teleurstellingen.
Die teleurstellingen zorgden ervoor dat ik ook verder ging kijken dan de fertiliteitstrajecten. Was er iets in de wereld van de Chinese medicijnen? Of moest ik toch de maankalender gaan volgen die een vriend mij aanraadde? Omdat mijn kinderwens zo belangrijk voor me was, was ik bereid om veel ervoor te doen. Terwijl andere mensen om ons heen kinderen hadden of kinderen kregen, wilde het zwanger worden bij ons maar niet lukken. Totdat na een intensief traject van twee jaar het eindelijk zover was. Ik was weer zwanger!
Met de kennis van nu…
Inmiddels is mijn kind 15 jaar oud. En werk ik ruim 5 jaar bij het Trimbos-instituut. Die rol bracht nieuwe kennis, waardoor ik me realiseer dat ik belangrijke informatie heb gemist in die periode voor de zwangerschap. Ik heb namelijk nog lang gedacht dat er een veilige periode zit tussen het zwanger worden en het zwanger zijn. Dat je eigenlijk pas écht gezond hoeft te gaan leven als je weet dat je zwanger bent. Maar inmiddels heb ik geleerd dat deze periode al veel eerder begint. Zodra je een kinderwens hebt, kun je het beste gezond gaan leven. Dit betekent ook de alcohol laten staan, want de vruchtbaarheid wordt beïnvloed door alcoholgebruik. Dat geldt niet alleen voor de vrouw, maar ook voor de partner. Bij de vrouw zorgt alcoholgebruik voor meer oestrogeen in het lichaam. Dit hormoon heeft invloed op de menstruatiecyclus. Hierdoor kan het langer duren voordat de vrouw zwanger raakt. Bij de man heeft alcohol invloed op de kwaliteit van het sperma én het aantal spermacellen. Ook hierdoor kan het langer duren voordat de vrouw zwanger raakt. Het is beter voor je vruchtbaarheid, maar ook daarna voor het ongeboren vruchtje om geen alcohol te drinken vóór de zwangerschap. Want zelfs in die eerste periode kan alcohol weldegelijk het vruchtje beschadigen. En – in tegenstelling tot wat veel mensen denken – komt de alcohol direct bij het embryo, ook als er nog geen placenta is gevormd.
Ik had graag gewild dat een zorgverlener dat toen had geweten en me erover had verteld. Ik had met alle liefde mijn glazen alcohol laten staan en mijn partner misschien ook.