Factsheet Alcoholvrije Start

Ben jij een zorgverlener en heeft je cliënt een kinderwens? Bespreek dan het alcoholgebruik. Adviseer een alcoholvrije start, óók in de preconceptiefase. Alcoholgebruik tijdens de zwangerschap kan schadelijk zijn voor het ongeboren kind. Ook al vóór de conceptie is het veiliger om géén alcohol te drinken. De Gezondheidsraad adviseert al sinds 2005 om géén alcohol te drinken, vóór, tijdens en na de zwangerschap. Dit heet de nulnorm. Literatuuronderzoek naar alcoholgebruik vóór de zwangerschap laat zien dat het de vruchtbaarheid kan verminderen. Daarnaast heeft het mogelijk een negatieve invloed op de latere ontwikkeling van het (ongeboren) kind.

Alcoholconsumptie bij een kinderwens wordt niet altijd (voldoende) besproken met cliënten. Toch is het van belang om het gesprek aan te gaan. Je kunt dan als zorgverlener meedenken, informatie geven en eventueel doorverwijzen naar meer informatie of (digitaal) ondersteuningsaanbod. Vaak zijn vrouwen bereid om te stoppen met drinken als ze zwanger blijken te zijn. De zwangerschap begint echter al voor een positieve zwangerschapstest. Ook daarom is het belangrijk om al voordat de zwangerschap bekend is, het gesprek over alcohol te voeren.

Deze factsheet geeft inzicht in de wetenschappelijke kennis over alcoholgebruik vóór de zwangerschap, legt uit hoe het zit met de kwetsbare periode en roept zorgverleners op om het gesprek over alcohol aan te gaan met hun cliënten.

Jaar

SKU TRI-65-012
Category Factsheets

Ook interessant