CO-meter: een motiverend hulpmiddel voor zwangere vrouwen om te stoppen met roken

Handleiding voor zorgverleners

Als zorgverlener zet je je in om (aanstaande) ouders te motiveren om te stoppen met roken. De CO-meter is een visueel hulpmiddel dat ingezet kan worden in het gesprek met rokende vrouwen die zwanger zijn of willen worden (en partners).

In deze handleiding leggen we uit wat koolmonoxide (CO) is en wat het effect van deze schadelijke stof is voor de zwangere vrouw zelf en haar baby. Hoe en wanneer voer je een CO-meting uit? Hoe doe je dat op een motiverende manier, zodat de zwangere vrouw zich niet gecontroleerd voelt? En hoe reageer je op de uitslag van de CO-meting? Op deze vragen krijg je antwoord in de handleiding. Tot slot wordt er praktische informatie gegeven over de CO-meter zelf en (het bijbestellen van) de bijbehorende onderdelen.

De uitslag van de CO-meting kun je uitleggen met behulp van de CO-meter instructiekaart. Op de achterkant wordt duidelijk wat de score betekent en wat je daarbij kunt zeggen. Op de voorkant van de kaart kun je laten zien of de score in het groen of rood is. De afbeelding van de zwangere vrouw kun je gebruiken om uit te leggen hoe schadelijke stoffen via de vrouw bij de baby komen.

Pagina's

8

Jaar

SKU pm0482
Category Campagnemateriaal