Monitor Drugsincidenten

Factsheet 2019

De Monitor Drugsincidenten (MDI) geeft indicaties over de ontwikkelingen in drugsgerelateerde gezondheidsincidenten in Nederland. De MDI baseert zich op gegevens verzameld door ambulancediensten, ziekenhuizen en forensisch artsen in acht regio’s in Nederland plus landelijk werkzame EHBO-organisaties, dus geeft geen totaaloverzicht over Nederland.

  • Ook in 2019 waren de meeste drugsgerelateerde zorgcontacten op EHBO-posten het gevolg van ecstasygebruik. Er is een dalende trend in de ernst van deze intoxicaties.
  • De stijging in de bijdrage van ketamine aan het totaal aantal incidenten op EHBO-posten zette door in 2019. Bij ambulancediensten bleef het aandeel stabiel t.o.v. 2018. Bij de meerderheid van deze incidenten werd ketamine gebruikt in combinatie met andere middelen.
  • Het aandeel gemelde incidenten met lachgas is beperkt, maar wel meer dan verdubbeld in één jaar tijd. In de meeste gevallen was lachgas de enige geconsumeerde drug. Een derde van de patiënten was zwaar onder invloed.
  • Sinds 4-fluoramfetamine (4-FA, 4-FMP) in mei 2017 op lijst I van de Opiumwet werd geplaatst, daalde zowel het aandeel incidenten na gebruik hiervan sterk als de mate van intoxicatie. Ernstige incidenten met 4-FA waren zeldzaam in 2019.
  • Het aantal gemelde incidenten met 3- en 4-MMC (3- en 4-methylmethcathinone, stimulerende drugs) is gering, maar lijkt in sommige regio’s te groeien.
Auteur L. Schürmann, E. Croes, E. Vercoulen, H. Valkenberg
Auteur

, , ,

Pagina's

20

Jaar

SKU AF1851
Category Factsheets