Training Rookvrije Start

Dat roken niet goed is voor de gezondheid van (aanstaande) ouders en hun kinderen, dat weten we als zorgprofessional heel goed. Maar zodra we (aanstaande) ouders willen motiveren om hiermee te stoppen, dan gaat bij hen soms de deur dicht. Hoe kunnen we met deze (aanstaande) ouders toch in gesprek? En hoe kunnen we hen (meer) motiveren om toch te stoppen met roken?

In de training Rookvrije Start staat het oefenen met motiverende gesprekken over stoppen met roken en rookvrij blijven centraal. De training Rookvrije Start is speciaal ontwikkeld voor alle zorgprofessionals die gesprekken voeren met (aanstaande) ouders. Je ontdekt wat jij als zorgprofessional voor een (aanstaande) ouder die rookt of is gestopt kunt betekenen, waarom een aanpak wel of niet werkt, welke stappen je kunt ondernemen om het stoppen met roken en het rookvrij blijven met een (aanstaande) ouder te bespreken en hoe je deze stappen het beste tot uitvoering kan brengen. Daarvoor word je als deelnemer aan het werk gezet met verschillende oefeningen en ga je aan de slag met voorbeelden uit het werkveld: (aanstaande) ouders die roken, die geminderd zijn of die veel stress ervaren en die sigaret écht nodig hebben.

Inhoud van de training

De training bestaat uit de e-learning Rookvrije Start, de e-learning Begrijpelijk Communiceren en een workshop Rookvrije Start. In de e-learnings komt de theorie over (de risico’s van) roken aan bod en laten verfilmde casussen zien hoe je hierover begrijpelijk het gesprek aan kunt gaan. In de workshop wordt vervolgens uitgebreid geoefend met het motiverende stoppen-met-roken gesprek en het bespreken van rookvrij blijven.

Aan het eind van de gehele training heb je alles geleerd over hoe jij als zorgprofessional een gesprek over rookgedrag kan voeren en heb je ervaring opgedaan met het motiveren van (aanstaande) ouders om te stoppen met roken en rookvrij te blijven.

Programma

rookvrije start

1. E-learning Rookvrije Start
Een multidisciplinaire e-learning waarin de belangrijkste risico’s van roken voor, tijdens en na de zwangerschap worden besproken. In korte filmpjes vertellen je collega’s -van verloskundige tot kinderarts- over het belang van het onderwerp en hoe dit binnen de eigen beroepsgroep opgepakt kan worden. Ook leer je hoe en naar wie je (aanstaande) ouders die roken kunt doorverwijzen.

Lees meer over de e-learning Rookvrije Start >

Rookvrije Start

2. E-learning Begrijpelijk Communiceren
Een aanvulling op de e-learning Rookvrije Start. In deze e-learning krijg je handvatten om begrijpelijk te communiceren in een stoppen-met-roken gesprek met (aanstaande) ouders. Je leert meer over beperkte gezondheidsvaardigheden en laaggeletterdheid, en maakt kennis met visuele hulpmiddelen (beeldverhalen en CO-meter).

Lees meer over de e-learning Begrijpelijk communiceren >

Rookvrije Start - Training Rookvrije Ouders

3. Workshop Rookvrije Start
In de workshop Rookvrije Start staat het oefenen met motiverende gesprekken over stoppen met roken en rookvrij blijven centraal. In de e-learnings heb je alle theorie gehad, zodat je in de workshop direct kan gaan oefenen met voorbeelden uit de praktijk. Een voorbereidingsopdracht en eindopdracht horen bij deze workshop Rookvrije Start. Specifiek voor verloskundigen en gynaecologen gaat de workshop ook in op onderdelen van de V-MIS. De workshop vervangt daarmee de V-MIS-training die eerder werd aangeboden aan verloskundigen en gynaecologen.

Praktische informatie

  • De workshop Rookvrije Start is er voor alle geboortezorgprofessionals. Er is een variant voor de VSV’s, voor de kraamzorg, voor de JGZ en voor de verloskundigen en gynaecologen (voor deze laatste doelgroep vervangt het de V-MIS training die eerder werd aangeboden).
  • Vóór de workshopbijeenkomst volgen deelnemers zelfstandig de e-learnings in een online leeromgeving. Het maken van de e-learnings duurt in totaal ongeveer 6 uur.
  • De workshop is een gezamenlijke bijeenkomst van 4 uur en wordt ‘incompany’ of digitaal aangeboden.
  • Het minimum aantal deelnemers is 6, het maximum 15. Bij een digitale bijeenkomst is er een maximum van 9 deelnemers.
  • Hebben alle deelnemers de e-learnings al afgerond? Dan is het ook mogelijk om alleen de workshop Rookvrije Start te volgen.

Accreditatie

Accreditatie vindt plaats per onderdeel van de training. Accreditatiegegevens van de e-learnings vind je op de pagina’s van de e-learning Rookvrije Start en de e-learning Begrijpelijk Communiceren.

Accreditatie voor de workshop Rookvrije Start is toegekend door: KCKZ (4 pt), KNOV (4 pt), ABAN cluster 1-2-3 (4 pt), Kwaliteitregister V&V en Register Zorgprofessionals (jeugdverpleegkundige, longverpleegkundige, praktijkondersteuners Somatiek) (4 pt).

Deelnemen?

Wil je deelnemen aan de training Rookvrije Start? Of wil je meer informatie? Mail dan naar [email protected]

Stuur een e-mail

Schrijf je in voor de nieuwsbrief Rookvrije Start

en blijf op de hoogte van het laatste nieuws, kennis, acties en nieuwe materialen van Rookvrije Start.