E-learning Rookvrije Start

Hoe motiveer je (aanstaande) ouders om te stoppen met roken? Hoe reageer je op veelvoorkomende misvattingen? Wanneer en naar wie verwijs je door? In de e-learning Rookvrije Start staan deze vragen centraal.

De multidisciplinaire e-learning Rookvrije Start is bedoeld voor alle zorgverleners die gesprekken voeren met (aanstaande) ouders. In de e-learning bespreken we de belangrijkste risico’s van roken voor, tijdens en na de zwangerschap. In korte filmpjes vertellen je collega’s -van verloskundige tot kinderarts- over het belang van het onderwerp en hoe dit binnen je eigen beroepsgroep opgepakt kan worden. Verfilmde casussen laten zien hoe een gesprek over stoppen met roken vorm kan krijgen en welke gesprekstechnieken daarbij belangrijk zijn. Ook leer je hoe en naar wie je (aanstaande) ouders kunt doorverwijzen.

De inhoud van deze e-learning sluit aan op het addendum ‘Behandeling van tabaksverslaving en stoppen-met-roken ondersteuning bij zwangere vrouwen (2017)’.

De e-learning bestaat uit 9 hoofdstukken. De duur van het doorlopen van een hoofdstuk varieert van 10 tot 40 minuten. Na afloop van de e-learning ontvang je een certificaat (pdf).

Een indruk van de e-learning

Stoppen-met-roken coach Sylvia bespreekt het belang van een respectvolle houding

Verloskundige Meryl bespreekt de onderlinge ketensamenwerking

Ben je al aangemeld?

Bekijk de trailer van de e-learning

Accreditatie

Accreditatie is toegekend door: ABC1 (3 pt), NVK (3 pt), ABSG (3 pt), NVOG (3 pt), KNOV (4 pt), KCKZ (4 pt), NVvPO (4 pt), VVGN (3 pt), Kwaliteitsregister V&V en Register Zorgprofessionals (4 pt), Verpleegkundig Specialisten Register (4 pt), Kwaliteitsregister Stoppen met roken (4 pt; hier moet je je certificaat zelf indienen).

Gratis e-learning

Klik hier om de e-learning Rookvrije Start te bestellen in de webwinkel van het Trimbos-instituut. Tot 30/06/2023 is onze scholing gratis voor iedereen. Ook opleidingen kunnen gratis deelnemen. Lees hier hoe je als opleiding de e-learning kosteloos kunt opnemen binnen je onderwijsaanbod. Mail voor meer info naar [email protected].

Meer scholing

E-learning Begrijpelijk communiceren

Heb je de e-learning Rookvrije Start afgerond en wil je meer verdieping? De e-learning Begrijpelijk communiceren borduurt voort op de opgedane kennis uit de e-learning Rookvrije Start. In deze specialisatie staat begrijpelijke communicatie centraal. Je leert meer over beperkte gezondheidsvaardigheden en laaggeletterdheid, en hoe je deze doelgroep kunt herkennen. Je krijgt tips om begrijpelijk te communiceren en leert hoe je visuele hulpmiddelen (beeldverhalen en CO-meter) in kunt zetten tijdens een stoppen-met-roken gesprek.

Lees meer over de e-learning Begrijpelijk communiceren >

Training Rookvrije Start

Wil je de e-learnings aanvullen met een face-to-face workshop? De training Rookvrije Start bestaat uit de e-learnings en een workshop Rookvrije Start. In de workshop wordt uitgebreid geoefend met het motiverende stoppen-met-roken gesprek en het bespreken van rookvrij blijven. Je oefent met voorbeelden uit de praktijk.

Lees meer over de training Rookvrije Start >

E-learning Rookvrije Ouders

In de korte e-learning Rookvrije Ouders leer je meer over de telefonische coaching Rookvrije Ouders. Je leert door middel van een casus hoe je (toekomstige) ouders kunt motiveren voor een verwijzing naar Rookvrije Ouders en hoe jij ze kunt aanmelden. Daarnaast maak je kennis met de coaches van Rookvrije Ouders, leer je hoe het gehele coaching traject eruit ziet en waarom het belangrijk is om als zorgprofessional een follow-up gesprek te voeren.

Lees meer over de e-learning Rookvrije Ouders >

Schrijf je in voor de nieuwsbrief Rookvrije Start

en blijf op de hoogte van het laatste nieuws, kennis, acties en nieuwe materialen van Rookvrije Start.