De Wat Drink Jij website is een kortdurende online alcoholinterventie die eenmalig persoonlijk advies geeft over het alcoholgebruik van jongeren en jongvolwassenen (16-24 jaar) en wat voor gevolgen dit heeft voor hun gezondheid én hun financiën.
- Thema: Alcohol
- Doelgroep: Jongeren en jongvolwassenen (18-24 jaar)
- Type: Zelfhulp; webapp
- Kosten: Gratis
Hoe werkt het?
Op basis van de gegeven antwoorden in de screeningtest selecteert de computer passende adviesteksten. De adviezen zijn gebaseerd op de huidige wetenschappelijke inzichten over de effecten van alcohol. Jongeren en jongvolwassenen krijgen persoonlijke feedback over hun alcoholgebruik en wat voor consequenties dit heeft voor hun gezondheid én hun financiën. Daarnaast geeft het inzicht in het alcoholgebruik van leeftijdsgenoten om mispercepties over sociale normen over alcoholgebruik te corrigeren. Bovendien worden ze uitdaagt om minder te drinken in situaties waarin zij het moeilijk vinden om weerstand te bieden tegen alcohol. Deelnemen kan via alcoholinfo.nl/watdrinkjij.
De website is ontwikkeld in co-creatie met hbo en universitaire studenten en is daarmee ook gericht op deze doelgroep.
Onderbouwing
De Wat Drink Jij website is gebaseerd op motiverende gespreksvoering en delen van het I-Change model en richt zich op zowel het verhogen van de motivatie om het gedrag te veranderen als op het bewerkstelligen van gedragsverandering. Uit onderzoek bleek de Wat Drink Jij website een preventief effect te hebben op overmatig en zwaar drinkende studenten van het hbo en de universiteit. Dit houdt in dat het alcoholgebruik van studenten die Wat Drink Jij hebben gevolgd stabiliseerde, terwijl het alcoholgebruik van studenten in de controlegroep toenam. Bovendien bleek uit onderzoek dat studenten die werden blootgesteld aan de Wat Drink Jij website beter alcohol konden weigeren in sociale situaties. Deze verhoging in zelfeffectiviteit zorgde er waarschijnlijk voor dat de Wat Drink Jij website voorkwam dat studenten meer alcohol gingen drinken tot een half jaar na de interventie.
Opdrachtgever
Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport