Podcastserie partyparels

Zomer; een tijd waarin veel feesten en festivals plaatsvinden en waarbij ook vaak partydrugs worden gebruikt. Maar wat verstaan we eigenlijk onder partydrugs? Wie gebruiken ze en waarom? Het woord klinkt zo vrolijk, maar wat is de keerzijde? En hoe zit het met het testen van drugs in Nederland? Verschillende experts delen hun persoonlijke visie met ons. Luister, wandel en laat je inspireren!

Deze serie is gemaakt in samenwerking met Anna Stienstra.

Wanneer

Zomer 2021. Elke aflevering duurt ongeveer een half uur.

Waar

  • Buiten, tijdens een wandeling

Voor wie

  • Preventieprofessionals
  • Algemeen publiek
Beluister de podcast op Spotify of Google Podcasts

Programma info

Geschiedenis van partydrugs

Gemma Blok, hoogleraar Moderne geschiedenis, Open Universiteit

Gemma Blok studeerde geschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam en werkte daarna enige tijd op het Trimbos-instituut. Blok publiceerde in 2011 een onderzoek naar de Nederlandse verslavingszorg in de twintigste eeuw, getiteld "Ziek of zwak. Geschiedenis van de verslavingszorg in Nederland". In deze aflevering van PartyParels spreken we met haar over de geschiedenis van partydrugs, en wat volgens haar allemaal onder de noemer partydrugs hoort.

Luister de podcast

Partydrugs en criminaliteit

Ton Nabben, Drugsonderzoeker en criminoloog Hogeschool van Amsterdam

Ton Nabben is gepromoveerd als criminoloog op het uitgaansleven in Amsterdam (High Amsterdam: ritme, roes en regels in het uitgaansleven, 2010). Hij doet (kwalitatief) onderzoek naar jongerenculturen, drugsgebruik, drugsbeleid en criminaliseringsprocessen in het algemeen. Hij volgt al jaren de actuele ontwikkelingen op drugs- en gebruikersmarkten via de uitgaansmonitor Antenne (Amsterdam en Gooi en Vecht). In deze aflevering van PartyParels praat hij ons bij over wat hij in de afgelopen decennia voor veranderingen heeft gezien in het partydrugsgebruik. Daarnaast vertelt hij over de rol van de criminaliteit in het partydrugsgebruik, en hoe dit volgens hem anders zou kunnen.

Luister de podcast

Nieuwe muziek en partydrugs

Tom ter Bogt, Professor Popular Music and Youth Culture, Interdisciplinary Social Science, Youth Studies, Utrecht University

Tom ter Bogt is hoogleraar Populaire muziek en jeugdcultuur aan de Universiteit Utrecht. Hij schreef een tweetal boeken over jongeren, cultuur en muziek en is auteur van de documentaireserie 'Wilde jaren, een eeuw jeugdcultuur', een achtdelige serie reportages over jeugdcultuur in de twintigste eeuw. Hij publiceerde verder een groot aantal  wetenschappelijke artikelen betreffende jeugdcultuur, de ontwikkeling van muzieksmaak, functies van muziek luisteren, alcohol- en druggebruik, en probleemgedrag van jongeren. In deze aflevering van PartyParels spreken we hem over de veranderde motivatie van jongeren voor partydrugsgebruik, en wat de opkomst van nieuwe muziekgenres voor invloed is geweest op partydrugsgebruik.

Luister de podcast

Drugstaboes en regulering

Machteld Busz, bestuurder van Poppi drugmuseum en directeur stichting Mainline

Machteld Busz studeerde Sociale Psychologie en International Development Studies en is momenteel directeur van stichting Mainline en bestuurder bij drugsmuseum Poppi. Busz wil graag het taboe rond drugsgebruik doorbreken en zoeken naar nieuwe manieren om met drugs-gerelateerde problematiek om te gaan: met een humane en wetenschappelijk onderbouwde insteek. In deze aflevering van  PartyParels vertelt ze onder meer over het taboe rond drugsgebruik en de voor- en nadelen van regulering.

Luister de podcast

Waarom drugs niet worden getest op feestlocaties

Sander Rigter, wetenschappelijk medewerker Trimbos-instituut

Sander Rigter werkt ruim twintig jaar op het Trimbos-instituut. Hij startte zijn loopbaan bij de drugsinfolijn en is nu wetenschappelijk medewerker bij het Drugs Informatie en Monitoring Systeem (DIMS). Het DIMS is dé drugsmonitor van Nederland en koppelt informatie van gebruikers aan de drugs die zij gebruiken. Kortom; een schat aan informatie. In deze aflevering vertelt Rigter over het ontstaan en de werkzaamheden van het DIMS, welke tendensen van de Nederlandse drugsmarkten via het DIMS zichtbaar worden en waarom drugs niet op feestlocaties getest worden.

Luister de podcast

Zomertip

Trek je wandelschoenen aan, zet je zonnebril op en maak een lekkere wandeling. Terwijl je luistert naar een nieuwe aflevering van Partyparels!