De Coffeeshopcursus (voor preventiewerkers verslavingszorg)

 • Intro
 • Iets voor u?
 • Inhoud
 • Praktisch

Leer hoe u de deskundigheid en klantgerichtheid van eigenaars en medewerkers van coffeeshops kunt bevorderen met ‘De Coffeeshopcursus’.

Wat leert u?

 • Werving van deelnemers voor ‘De Coffeeshopcursus’
 • Kennismaking met opzet en inhoud van ‘De Coffeeshopcursus’
 • Uitvoering van ‘De Coffeeshopcursus’ aan de hand van het draaiboek
 • Mogelijkheden om ‘De Coffeeshopcursus’ aan te passen aan de lokale situatie

Samenvatting

In een professionele coffeeshop geven medewerkers goede informatie over cannabisgebruik en de risico’s hiervan, creëren zij een veilig klimaat voor klanten en weten zij hoe te handelen in een crisissituatie. In deze training leert u als preventiewerker hoe u coffeeshopeigenaars en -medewerkers met behulp van ‘De Coffeeshopcursus’ alles kunt leren wat hiervoor nodig is.

Veel gemeenten stellen deskundigheidsbevordering van personeel van coffeeshops verplicht bij het toewijzen van een exploitatievergunning. ‘De Coffeeshopcursus’ is erkend als geschikte cursus voor dit doel. Na het volgen van de training ontvangt u een licentie om met ‘De Coffeeshopcursus’ te mogen werken.

In deze training van 4 uur leert u ‘De Coffeeshopcursus’ te geven aan eigenaars en medewerkers van coffeeshops. De training wordt gegeven door een trainer van Jellinek met veel relevante praktijkervaring.

We organiseren een paar keer per jaar een online terugkombijeenkomst waarin u uw kennis kunt actualiseren.

Vragen? Neem contact op met Hanneke Katsis.

Behoort u tot de doelgroep?

U bent een professionele trainer, u werkt als preventiewerker bij een instelling voor verslavingszorg en u wilt ‘De Coffeeshopcursus’ leren geven aan eigenaars en medewerkers van coffeeshops, om daarmee hun deskundigheid te bevorderen.

NB Dit is GEEN training voor coffeeshoppersoneel of –eigenaars. Zij kunnen ‘De Coffeeshopcursus’ volgen via de instelling voor verslavingszorg in hun regio!

Vereist aanvangsniveau

 • Aantoonbare ervaring als trainer
 • Werkzaam als preventiewerker bij een regionale instelling voor verslavingszorg

Bent u geïnteresseerd in deze training maar heeft u een ander aanvangsniveau of andere werkervaring? Neem contact met ons op.

Leer van de experts

Zowel ‘De Coffeeshopcursus’ voor eigenaars en medewerkers van coffeeshops als deze training voor preventiewerkers is ontwikkeld door het Trimbos-instituut in samenwerking met Jellinek. De training wordt gegeven door een medewerker van Jellinek met jarenlange ervaring als preventiewerker in de verslavingszorg. Dit garandeert een combinatie van actuele kennis uit beleid en wetenschap met relevante ervaring uit de praktijk.

Resultaat

Na het volgen van deze training krijgt u een licentie om te werken met ‘De Coffeeshopcursus’. U weet alles wat nodig is om deze cursus te geven en daarmee coffeeshopmedewerkers en –eigenaars op te leiden tot klantgerichte professionals.

Certificaat

Na het volgen van de training ontvangt u een certificaat van deelname.

Programma

Tijdens deze training van 4 uur leert u alles wat u nodig heeft om coffeeshoppersoneel en -eigenaars te gaan opleiden met ‘De Coffeeshopcursus’ tot deskundige en klantgerichte professionals. U leert hen alles over voorlichting, veiligheid, wet- en regelgeving, handhaven van regels en omgaan met crisissituaties. Kortom alle deskundigheid die zij nodig hebben om een exploitatievergunning van de gemeente te kunnen krijgen of behouden.

Over de cursus die u leert geven

‘De Coffeeshopcursus’ is een cursus van 1 dag voor eigenaars en medewerkers van coffeeshops en heeft als doel om de cannabisbranche verder te professionaliseren en samenwerking tussen coffeeshops en verslavingszorg te bevorderen. Nog een belangrijk doel is het verbeteren van de informatie die binnen de branche gegeven wordt over cannabisgebruik. In ‘De Coffeeshopcursus’ komen de volgende onderwerpen aan bod.

 • Werking van cannabis
 • Gezondheid in de coffeeshop
 • Voorlichting geven over cannabisgebruik en risico’s
 • Wet- en regelgeving
 • Werken in de coffeeshop: veiligheid, handhaving regels, omgaan met crisissituaties

Licentie vereist

Veel gemeenten stellen deskundigheidsbevordering van coffeeshoppersoneel verplicht, bijvoorbeeld bij het verlenen van exploitatievergunningen. ‘De Coffeeshopcursus’ voldoet aan de voorwaarden die vanuit gemeenten worden gesteld bij het verstrekken van deze vergunningen. ‘De Coffeeshopcursus’ mag alleen gegeven worden door trainers die hiervoor een licentie hebben. Na het volgen van deze training voor preventiewerkers krijgt u zo’n licentie.

Terugkomdag

Voor professionals met een Coffeeshopcursus-licentie organiseren we een paar keer per jaar een online terugkombijeenkomst waarin u uw kennis kunt actualiseren.

Onderwerpen van de training

 • Werving van deelnemers
 • Uitvoering van ‘De Coffeeshopcursus’ aan de hand van het draaiboek
 • Kennismaking met opzet en inhoud van ‘De Coffeeshopcursus’ met de thema’s:
  – Werken in de coffeeshop
  – Cannabis, werking en risico’s
  – Gezondheid in de coffeeshop
  – Wet- en regelgeving
  – Toelatingseisen en ‘Nee’ verkopen
 • Mogelijkheden om ‘De Coffeeshopcursus’ aan te passen aan de lokale situatie

Werkvormen

 • Kennisoverdracht
 • Reflectiemomenten
 • Feedback op antwoorden
 • Nalezen van de stof
 • Zelfstudie
 • Discussie

Trainer(s)

Tom Bart is senior preventiewerker bij Jellinek. Hij is ooit begonnen bij Unity met het geven van voorlichting op festivals. Hij heeft inmiddels veel ervaring met het geven van trainingen aan professionals. Daarnaast heeft hij als perswoordvoerder van Jellinek en redacteur van de Jellinek- website een ruime kennis over alle typen middelen opgedaan, waarbij cannabis een van zijn expertises is.

Meer informatie

Lees meer over cannabis op de website van het Trimbos-instituut

Organisator

Trimbos-instituut

Studielast

Naast de directe contacturen heeft deze training een studiebelasting van één dag voor de voorbereiding en het vertrouwd raken met het draaiboek en de materialen.

Digitale leeromgeving

De training wordt vanuit een online leeromgeving ondersteund. Meer informatie hierover ontvangt u na inschrijving.

Trainingsmateriaal

Het trainingsmateriaal ontvangt u op de trainingsdag of vooraf via de digitale leeromgeving. In dit laatste geval krijgt u nog bericht.

Prijs

€ 75,00 excl. btw

Prijs inclusief lunch en trainingsmateriaal

Algemene voorwaarden

Op alle trainingen en congressen van de Trimbos Academie zijn onze algemene voorwaarden van toepassing. Hierin staan ook de annuleringsvoorwaarden en de klachtenprocedure beschreven.

Wil je een bericht ontvangen als deze training weer wordt aangeboden? Vul dan hier je e-mailadres in.

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.