Symposium Preventie aan zet!

Preventie aan zet! Gezondheid van jong tot oud

Voorkomen is beter dan genezen. Uit onderzoek naar preventie is meer bekend over de beschermende factoren die van invloed zijn op de mentale gezondheid, middelengebruik en welbevinden van mensen. In de levensloopbenadering kijken we vanaf de vroege ontwikkeling van het kind tot aan oudere leeftijd hoe de mentale gezondheid kan worden versterkt en risico’s door middelengebruik kunnen worden voorkomen. Maar wat is er bekend over de levensloop? En welke preventieaanpakken werken of niet? Hoe kunnen we samen met gemeenten, beleidsmakers en professionals preventie naar een hoger niveau tillen én integraal inzetten?

U bent van harte uitgenodigd om deel te nemen aan het symposium ‘Preventie aan zet! Gezondheid van jong tot oud’ op 26 oktober 2023 van 13:00 tot 17:00 uur bij het Trimbos-instituut in Utrecht.

Tijdens het symposium vertellen diverse sprekers over recente onderzoeken en inzichten van de levensloopbenadering, mentale gezondheid en middelengebruik. In gesprek met experts leren we van integrale aanpakken en praktijkvoorbeelden. Bij het slotdebat geven belangrijke sprekers van het ministerie van VWS, gemeenten en zorgverzekeraars hun visie op actief preventiebeleid. Het belooft een interessante bijeenkomst te worden met deelnemers uit de wetenschap, overheid, gemeenten, onderwijs en het sociaal domein. In het programma is er ruimte voor vragen en discussie. We sluiten het symposium af met een hapje en een drankje. We zien u graag op 26 oktober!

Programma

13:00 - 13:05 Introductie door dagvoorzitter Lennart Booij
13:05 - 13:30 Frank van Lenthe, professor social epidemiology bij het Erasmus MC
13:30 - 13:55 Laura Shields-Zeeman, programmahoofd Mentale gezondheid & preventie bij het Trimbos-instituut en bijzonder hoogleraar Population Mental Health
13:55 - 14:20 Mark Monsma, Directeur Gezonde Generatie / Samenwerkende Gezondheidsfondsen (SGF)
14:20 - 14.45 Gesprek met de sprekers en de zaal over preventie o.b.v. de levensloop
14.45 - 15.00 Pauze
15:00 - 15:30 Gerben van Duin, wethouder  Welzijn, Jeugd en Sport bij de  gemeente Kaag en Braassem
15:30 - 16:00 Drie generaties in gesprek
16:00 - 16:45 Slotdebat met:
Florien van der Windt, directeur publieke gezondheid VWS
Juliëtte Neomagus, Programmamanager Samenwerking in de regio bij Zorg en Zekerheid
Joyce Slingerland, Programmaleider Preventie, Acute Zorg en Digitale Zorg bij Zorg en Zekerheid
Gerben van Duin, wethouder Welzijn, Jeugd en Sport bij de gemeente Kaag en Braassem
16:45 - 17:00 Terugblik en afsluiting door dagvoorzitter Lennart Booij en Bert van der Hoek, voorzitter van de RvB van het Trimbos-instituut
17:00 - 18:30 Netwerkmoment

Aanmelden

De online aanmelding is gesloten. Neem telefonisch contact op met het Trimbos-instituut als u zich wilt aanmelden.