Thomas Martinelli

Dr Thomas Martinelli is antropoloog en criminoloog met een speciale interesse in druggerelateerde onderwerpen en kwalitatief onderzoek. In 2023 promoveerde hij op onderzoek naar het concept van herstel bij drugsverslaving: In search of recovery: Exploring frontiers of drug addiction recovery through people, pathways and policyIn datzelfde jaar publiceerde hij ook een kwalitatieve evaluatie voor het WODC van de maatregel plaatsing in een Inrichting Stelselmatige Daders (ISD): Onbenut potentieel.

Dankzij zijn brede interesse duikt Thomas gemakkelijk in uiteenlopende vraagstukken. Hij stelt onderzoeksaanpakken op en voert deze uit – van kwantitatief tot kwalitatief (beleids)onderzoek. Hij presenteert zijn onderzoek door erover te schrijven in rapporten, wetenschappelijke tijdschriften, blogs en opiniestukken in de krant. En door erover te spreken in (gast)colleges, workshops of symposia.

Voor zijn bachelor- en masteronderzoek bij de Universiteit Utrecht bracht Thomas veel tijd door in de Latijns-Amerika. Voor zijn studie Culturele Antropologie onderzocht hij de sociale impact van een multinationale goudmijn in het noorden van Guatemala. Hij werkte vervolgens als vrijwilliger voor lokale verzetsgroepen tegen mijnbouw in Peru en Ecuador en volgde de internationale master Global Criminology, waarvoor hij onderzoek deed naar sekswerk in Mexico City.

Bij het Trimbos-instituut is hij wetenschappelijk medewerker in het Programma Drugs en maakt hij deel uit van het Harm Reduction Netwerk. Hij houdt zich onder andere bezig met onderzoek naar drugs in detentie en de ontwikkeling en analyse van (internationaal) drugsbeleid.