Inspiratiesessies ‘effectief mentaal gezondheidsbeleid’

Samen werken aan een goede mentale gezondheid van álle inwoners. Door te investeren in het verbeteren van de mentale gezondheid en het voorkomen van mentale klachten en problemen, dragen we bij aan een veerkrachtige samenleving. Hoe kunnen GGD'en en gemeenten dit aanpakken in lokaal beleid?  

In het voorjaar van 2024 organiseert het landelijk Expertisecentrum Mentale Gezondheid van Trimbos-instituut een aantal regionale inspiratiesessies voor medewerkers van GGD’en en gemeenten. Tijdens de sessies worden kennis en handvatten geboden die helpen bij het maken en in de praktijk brengen van hun integrale plannen van aanpak voor effectief mentaal gezondheidsbeleid op lokaal niveau. 

Tijdens de sessies wordt ingegaan op vragen die spelen, zoals: 

 • Wat verstaan we onder begrippen, zoals: mentale gezondheid, effectief beleid en integraal werken 
 • Hoe voer je een integrale aanpak uit binnen gemeenten? 
 • Hoe maak je een keuze tussen initiatieven en aanpakken? 
 • Hoe meet je of een (nog) niet erkende aanpak effectief is gebleken? 

Het landelijk Expertisecentrum Mentale Gezondheid organiseert de sessies vanuit haar kennisrol mentale gezondheid voor de Aanpak Mentale Gezondheid: van ons allemaal 

De organisatie van de sessies gebeurt in afstemming met de klankbordgroep leden: GGD GHOR Nederland, de VNG, RIVM en het ministerie van VWS. Voor de organisatie en invulling van de sessie werkt het Expertisecentrum samen met GGD’en, kennispartners en (lokale) organisaties.

Meer informatie en contact

Vragen over de organisatie van de inspiratiesessies?

Op deze pagina

Wanneer & Waar

De inspiratiesessies vinden plaats in het voorjaar van 2024. Meer informatie over de data, locaties en aanmeldmogelijkheden voor de regionale inspiratiesessies volgt zo snel mogelijk. Houd onderstaand overzicht in de gaten voor informatie over de sessie in jouw GGD regio:

 • 16 mei: Symposium Mentale Gezondheid: samen doen!  

GGD Haaglanden en GGD Hollands-Midden in samenwerking met LUMC, TNO, Universiteit Leiden en Hogeschool Leiden. Trimbos levert een bijdrage in de vorm van een presentatie en workshops.

voor meer informatie over datum, locatie en aanmelden, klik hier!

 • 21 mei: Regiobijeenkomst

GGD Drenthe

Open hier de SAVE THE DATE met informatie over de locatie en tijd.

 • 23 mei: Netwerkbijeenkomst

GGD Groningen

voor meer informatie over datum, locatie en aanmelden, klik hier!

 • 30 mei 14.30-16.30 uur: Webinar mentale gezondheid

GGD Gelderland-Midden, Gelderland-Zuid, Gooi en Vechtstreek, regio Utrecht

informatie over de tijd, locatie, het programma en aanmeldlink volgt nog

 • 6 juni: Inspiratiesessie mentale gezondheid

GGD Zuid Holland Zuid

informatie over de tijd, locatie, het programma en aanmeldlink volgt nog

 • 17 juni 15.00-16.30 uur: Webinar mentale gezondheid

GGD Flevoland, Noord- en Oost Gelderland en Twente

informatie over de tijd, locatie, het programma en aanmeldlink volgt nog

 • 18 juni: Richting een mentaal gezonde samenleving: Samen werken aan preventieGGD Hollands-Noorden, GGD Kennemerland, GGD Zaanstreek-Waterland en Amstelland

Open hier de SAVE THE DATE met informatie over de locatie en tijd.

 

Meer informatie over andere regio’s volgt zo snel mogelijk. Staat jouw regio er (nog) niet bij? Voor vragen neem contact op met het Expertisecentrum Mentale Gezondheid via mentalegezondheid@trimbos.nl of jouw contactpersoon bij jouw GGD. 

Na de zomer

Deze reeks inspiratiesessies is de eerste in een serie van drie. Na de zomer van 2024 begint het Expertisecentrum met de voorbereiding van de twee volgende reeksen.

Aan de slag met effectief mentaal gezondheidsbeleid 

Zet jij je als professional of beleidsmaker bij een GGD of gemeente in voor beleid rondom de mentale gezondheid van inwoners? En wil je nu al inspiratie opdoen? Op de website van het Expertisecentrum Mentale Gezondheid vind je alvast kennis over specifieke doelgroepen, beschermende en risicofactoren van mentale gezondheid, de rol van leefomgevingen daarin, en meer.  

Bekijk ook de handreiking Integraal werken aan mentale gezondheid in lokaal beleid. Deze geeft concrete handvatten, bundelt informatie over en doorverwijzingen naar relevante praktijkvoorbeelden, interventies, overzichten en rapporten. 

Trimbos-instituut logo
ggdghor_logo
vng_logo
RIVM logo NED 2018-01
Ministerie-VWS-logo-2024