Gamen & Gokken

De toenemende populariteit van gamen en (online) gokken zorgt voor nieuwe uitdagingen en vraagstukken. Hoe beschermen we jonge kinderen tegen problematisch gamen? Hoe voorkomen we een toename van online gok verslaving als de kansspelmarkt in Nederland wordt opengesteld?

Het Trimbos-instituut denkt graag met u mee over deze en andere vraagstukken rond gamen en gokken.

Problematisch gamen

Bijna 9 op 10 kinderen (87%) in het basisonderwijs gamet, waarvan 33% dagelijks. In het voortgezetonderwijs gamet 68% en 27% dagelijks. Ruim 3% van de jongeren (12-16) in het voortgezet onderwijs voldoet aan de criteria voor risicovol gamen.  Hoewel het aantal gameverslaafden in absolute aantallen relatief beperkt is, blijken er in de praktijk veel vragen te leven bij professionals, ouders en anderen in de omgeving van gamers. Gameninfo biedt informatie voor ouders, gamers en professionals over gamen, problematisch gamen en gameverslaving.

Gameninfo.nl

(Online) gokken

Online gokken wordt steeds populairder. Er zijn plannen om online gokken in Nederland op korte termijn te legaliseren. Tot nog toe is er weinig bekend over het effect van online gokken op gokgedrag, zeker in de Nederlandse context. Op Loketkansspel.nl (beheerd door HANDS 24x7) (voorheen gokkeninfo.nl) kunnen gokkers, hun omgeving en professionals informatie vinden over gokken en gokverslaving.

Loketkansspel.nl

 

Preventieplan online gokken

De (beoogde) openstelling van de Nederlandse online kansspelmarkt dwingt ons na te denken over het voorkomen van verslaving aan online gokken. Het Trimbos-instituut ontwikkelde een preventieplan met daarin aanbevelingen voor preventie om online kansspelverslavingsproblematie in Nederland te voorkomen en terug te dringen.

Preventieplan Kansspelen op Afstand (pdf)

Publieksinformatie

Gameninfo.nl

Vragen over gamen?

Gameninfo geeft antwoord op vragen van kinderen en ouders over (verantwoord) gamen.

Publieksinformatie

Dossiers

Problematisch gamen en gameverslaving

Het Trimbos-instituut biedt actuele informatie over en ondersteuning bij problematisch gamen en gameverslaving. Wij ondersteunen professionals en ouders...

Lees meer >

Gokken

Jaarlijks zoeken ruim 2000 mensen hulp bij de verslavingszorg vanwege een gokprobleem. Mannen van middelbare leeftijd zijn daarbij in de meerderheid. Ho...

Lees meer >

Publieksinformatie alcohol, drugs, roken en gamen

Publieksinformatie geeft informatie en advies over alcohol, drugs, roken, gamen en verslaving. De informatie is bedoeld voor het algemeen publiek en pro...

Lees meer >

Trimbos Nieuwsflitsen

Ontvang zo'n 2 keer per maand nieuws, uitnodigingen voor activiteiten, nieuwe publicaties en vacatures van het Trimbos-instituut.