Nieuws |

Winnaars Smokefree Challenge testen met speurtocht de kennis van hun medeleerlingen over niet-roken

Ook dit jaar zijn leerlingen uit klas 1 en 2 van het voortgezet onderwijs uitgedaagd om een halfjaar niet te (beginnen met) roken. Maar liefst 129 klassen hebben de ‘Smokefree Challenge’ volbracht. De winnende klas heeft de challenge succesvol afgerond en de leukste creatieve opdracht gemaakt: klas D1D van De Diken in Sneek.

40 van de deelnemende klassen stuurde een Team Challenge (creatieve opdracht) in waarin zij de voordelen van niet-roken lieten zien. Ook dit jaar zijn we als jury weer verrast door allerlei originele inzendingen, zoals posters, raps, tv-journalen en een heuse website.

Leuk om te zien dat leerlingen zo creatief zijn en hun kwaliteiten inzetten om gezamenlijk een mooie opdracht in te leveren. – Suzanne Berlang (projectmedewerker van o.a. Smokefree Challenge)

De winnende klas is…

Klas D1D van De Diken in Sneek won de Smokefree Challenge met als prijs: een dagje uit naar keuze. De klas maakte een heuse speurtocht voor andere leerlingen! Compleet met spelregels, opdrachtenkaartjes, antwoordenformulier, nakijkformulier en letterkaartjes. De speurtocht bevat vragen over niet-roken, zoals: Hoeveel klasgenoten zijn Smokefree? Wat is een voordeel van niet-roken? (Spoiler: onder andere een beter uithoudingsvermogen.) Wat de eindoplossing is, zullen we niet verklappen, daarvoor kunnen leerlingen zelf meedoen aan de ultieme Smokefree speurtocht.

De tweede prijs gaat naar…

De tweede prijs ging naar klas B1F van het Philips van Horne uit Weert. Zij maakten een video met een journaal waarin zes voordelen van niet-roken, zoals meer geld en een langer leven, werden gepresenteerd. De klas mag een gezonde activiteit doen, zoals suppen of naar een klimbos. De troostprijs ging naar klas K2D van het Almere College Marinus Postlaan in Kampen. Het was deze klas helaas niet gelukt om de creatieve opdracht te maken, maar de klas had wel alle Smokefree-checks ingevuld. Meedoen loont dus altijd!

Waarom Smokefree Challenge?

De meeste rokers beginnen als ze tussen de 12 en 16 jaar oud zijn. Hoe jonger ze starten, hoe vaker ze blijven roken. Uit onderzoek is gebleken dat door deelname aan de Smokefree Challenge de negatieve norm die leerlingen in klas 1 en 2 hebben ten aanzien van roken, wordt verstevigd. Met andere woorden: er wordt langer niet gerookt.

Doe mee met de Smokefree Challenge 2023-2024

Ook in schooljaar 2023-2024 gaat de challenge weer van start.  Wanneer je deelneemt, krijg je als docent toegang tot leuke lesstof behorend bij de wedstrijd en ook worden extra materialen toegestuurd die je in de klas kunt gebruiken. Daarnaast maakt jouw klas kans op één van de fantastische prijzen! Heb je als school interesse? Ga dan naar smokefreechallenge.nl en schrijf jouw klas in. De Smokefree Challenge wordt gefinancierd door het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) en alle eerste en tweede klassen van de middelbare scholen in Nederland kunnen meedoen. Gaan jouw leerlingen de uitdaging aan? Doe mee met de challenge.

Suzanne Berlang
Projectmedewerker A
Daniëlle Kriele - Boon
Projectmedewerker Jeugd