Nieuws |

‘Wat Drink Jij’ alcoholinterventie voor jongeren is vernieuwd

‘Wat Drink Jij’ alcoholinterventie voor jongeren is vernieuwd

De Wat Drink Jij website, een kortdurende online alcoholinterventie voor jongeren en jongvolwassenen (16-24 jaar) die regelmatig alcohol drinken, is vernieuwd. Het biedt jongeren en jongvolwassenen een persoonlijk advies over hun alcoholgebruik en welke gevolgen dit heeft voor hun gezondheid én hun financiën.

Inzicht in alcoholgebruik van leeftijdsgenoten

Vaak overschatten jongeren en jongvolwassenen hoeveel alcohol hun leeftijdsgenoten drinken. Wat Drink Jij geeft daarom inzicht in het alcoholgebruik van de leeftijdsgroep in zijn geheel. Hierdoor krijgen zij een realistischer beeld van het drinken door hun leeftijdsgenoten en zien ze dat veel drinken (lang) niet voor alle jongeren en jongvolwassenen de norm is.

Ook helpt Wat Drink Jij jongeren en jongvolwassenen bij het omzetten van hun voornemens in concrete plannen en acties om het alcoholgebruik te minderen in situaties waarin zij het moeilijk vinden om weerstand te bieden tegen alcohol. De keuze om Wat Drink Jij nieuw leven in te blazen is mede gestuurd door het beperkte aanbod van alcoholinterventies voor jongeren en jongvolwassenen, terwijl zij juist tot de risicogroep behoren van problematisch alcoholgebruik.

Effectief bij studenten van het hbo en universiteit

De effectiviteit van de Wat Drink Jij website is in een gerandomiseerd onderzoek met controlegroep in 2011 geëvalueerd. De website bleek een preventief effect te hebben op overmatig en zwaar drinkende studenten van het hbo en de universiteit. Dit houdt in dat het alcoholgebruik van studenten die Wat Drink Jij hebben gevolgd stabiliseerde, terwijl het alcoholgebruik van studenten in de controlegroep toenam. De website had op mbo studenten geen effect.

Wat Drink Jij app voor mbo studenten (16-24 jaar)

Voor MBO studenten (16-24 jaar) is de Wat Drink Jij website doorontwikkeld naar de Wat Drink Jij app (Play Store & Apple App Store). De Wat Drink Jij app is een langdurige online alcoholinterventie en biedt dynamische ondersteuning om minder alcohol te drinken. Aan de hand van een zelf gesteld doel (aantal glazen dat men in een week minder wil drinken) en op basis van dagboek data, krijgen mbo studenten wekelijks een passende oefening, en wordt succes bekrachtigd.

De Wat Drink Jij website is ontwikkeld door het Trimbos-instituut. De Wat Drink Jij app is ontwikkeld door TNO, Radboud Universiteit en Trimbos-instituut.

Meer over dit thema

Carmen Voogt
Wetenschappelijk medewerker Alcohol