Nieuws |

VIDI onderzoek op Trimbos-instituut naar invloed drinkgedrag ouders op kinderen

VIDI onderzoek op Trimbos-instituut naar invloed drinkgedrag ouders op kinderen

Welke rol speelt het drinkgedrag van ouders bij de kennis over en houding ten aanzien van alcohol door hun kinderen? Die vraag staat centraal in een nieuwe studie van het Trimbos-instituut en de Radboud Universiteit.

Nederlandse jongeren drinken hun eerste glas alcohol vaak al op jonge leeftijd. Het onderzoek in het kader van een NWO-VIDI subsidie richt zich op de rol die het drinkgedrag van ouders speelt in
 
1: de ontwikkeling van kennis over alcohol in de kindertijd (4-8 jaar) en
2: kennis over en verwachtingen ten aanzien van alcohol in de vroege adolescentie (9-13 jaar).

Het betreft twee innovatieve longitudinale onderzoeken die gebruik maken van state-of-the-art methodieken om de gevoeligheid van kinderen voor het drinkgedrag in hun directe omgeving in kaart te brengen. Het onderzoek heeft belangrijke praktische implicaties als inderdaad blijkt dat er al op vroege leeftijd sprake is van zo’n gevoeligheid. Het onderzoek zal vijf jaar lopen.

VIDI subsidie
In oktober zijn twee onderzoekers gestart bij het Trimbos-instituut in het kader van dit onderzoek. De VIDI subsidie is getiteld ‘Mamma, bier is niet voor jou, dat is voor pappa’s!’ en is toegekend aan Emmanuel Kuntsche, werkzaam bij het Behavioural Science Institute van de Radboud Universiteit en bij Addiction Info Switserland. De subsidie is toegekend in het kader van de Vernieuwingsimpuls van NWO die jonge onderzoekers in staat stelt een eigen vernieuwende onderzoekslijn te ontwikkelen.

Het onderzoek wordt uitgevoerd in een samenwerkingsverband tussen de Radboud Universiteit en het Trimbos-instituut.

De onderzoekers
Dr. Carmen Voogt zal zich richten op de onderzoeksvraag over de ontwikkeling van kennis en verwachtingen over alcohol in de kindertijd. Koen Smit (research master behaviourial science) gaat het onderzoek onder vroege adolescenten opzetten. De begeleiding van het onderzoek op het Trimbos-instituut wordt uitgevoerd door Roy Otten, Marloes Kleinjan en Rutger Engels.

Voor meer informatie:
Marloes Kleinjan mkleinjan@trimbos.nl

Contact

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de persvoorlichters:
Marjan Heuving,
tel +31 (0)30 – 2971(138)

Laila Zaghdoudi,
tel +31 (0)30 – 2959(382)