Sluit behandeling beginnende depressie aan op wensen patiënt?

Sluit behandeling beginnende depressie aan op wensen patiënt?

Sluiten de behandelingen of interventies voor mensen met (beginnende) depressieklachten aan bij de wensen en behoeften die zij op dat moment hebben? Dat is de centrale vraag in een nieuw onderzoek van het Trimbos-instituut.

Een op de vijf mensen krijgt ooit in hun leven te maken met depressieve klachten, zoals somberheid, moeheid, schuldgevoelens en het hebben van weinig zin en interesse in dingen waarin zij dat voorheen wel hadden. Soms ontwikkelen deze klachten zich tot een depressie. Er zijn behandelingen en interventies beschikbaar die (beginnende) depressieve klachten kunnen verminderen en soms zelfs een echte depressie helpen te voorkomen. De behandelingen sluiten echter niet altijd goed aan bij de behoeften of wensen van mensen op dat moment.

Onderzoek bij twee groepen
Het Trimbos-instituut gaat onderzoeken waar mensen zélf behoefte aan hebben als het gaat om behandeling van (beginnende) depressieve klachten. Het onderzoek vindt plaats onder twee groepen: mensen met (milde/beginnende) depressieve klachten in het algemeen, en zwangere of pas bevallen moeders met depressieve klachten.

Wij zoeken mannen en vrouwen die (milde/beginnende) depressieve klachten hebben, of daar in het verleden last van hebben gehad en die willen meedenken over een behandeling van deze klachten die beter aansluit op hun wensen. Tevens zoeken wij zwangere vrouwen of pas bevallen moeders (tot 1 jaar geleden) die depressieve klachten of een postpartum depressie hebben of hebben doorgemaakt en hun mening willen geven over een voor hun gevoel meer passende behandeling. 

Deelname houdt in:

  • Invullen van een vragenlijst (duur circa 10 minuten).
  • Deelname aan een bijeenkomst van circa 2 uur op maandag 20 of donderdag 23 april samen met ongeveer 10 andere deelnemers. Hoewel de persoonlijke ervaringen van deelnemers aanleiding zijn voor de deelname, worden er vragen gesteld n.a.v. fictieve situaties. Deelnemers hoeven dus niet hun persoonlijke ervaringen te delen. De bijeenkomst vindt plaats op het Trimbos-instituut in Utrecht. Reiskosten worden vergoed.

Contact
Heeft u mensen in uw praktijk die in aanmerking zouden kunnen komen voor dit onderzoek? Zou u ze dan willen wijzen op deze studie? Of wilt u eerst meer informatie? Neemt u dan vrijblijvend contact op met:

Mannen en vrouwen met depressieve klachten (in het verleden of nu):
Moniek Zijlstra, mzijlstra-vlasveld@trimbos.nl, of telefoon 030 – 29 59 331.

Zwangere vrouwen en pas bevallen moeders:
Hester Duivis, hduivis@trimbos.nl, of telefoon 030 – 29 59 257.

Meer over dit thema

Contact

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de persvoorlichters:
Marjan Heuving,
tel +31 (0)30 – 2971(138)

Laila Zaghdoudi,
tel +31 (0)30 – 2959(382)