Nieuws |

Nieuwe podcast ‘Na de Limonade’ maakt alcohol en drugs bespreekbaar voor ouders

Hoeveel vrijheid geef je je kind bij alcohol- en drugsgebruik? Praat je met je kinderen over je eigen ervaringen? Journalist en podcastmaker Maarten Dallinga gaat voor het Trimbos-instituut in de podcast ‘Na de Limonade’ in gesprek met ouders van pubers. Ze praten over hoe zij in de opvoeding omgaan met alcohol en drugs en de uitdagingen die ze daarbij ervaren. Ook deelt Ninette van Hasselt (hoofd van het programma alcohol- en drugspreventie bij het Trimbos-instituut) in iedere aflevering inzichten en tips. Op 11 september is de eerste van in totaal vijf afleveringen te beluisteren.

Veel ouders vinden het een lastig onderwerp: hoe ga je om met alcohol- en drugsgebruik bij je kinderen? “Met deze podcast willen we niet alleen handvatten en herkenning bieden voor ouders, maar ook tips delen”, aldus projectleider Neeltje Vogels.

Grenzen stellen, de invloed van omgeving en andere onderwerpen

In elke aflevering wordt een ander onderwerp besproken met steeds vier verschillende ouders. Onderwerpen die voorbij komen zijn onder andere grenzen stellen, contact houden met je kind en de invloed van de omgeving en die van leeftijdsgenoten.

Je weet dat er rugzakken met drankflessen binnenkomen, moet ik dat gaan controleren als een politieagent?

Vanaf 11 september verschijnt elke week een nieuwe aflevering van de podcast ‘Na de Limonade’ online op helderopvoeden.nl/nadelimonade. De podcast is ook te beluisteren via jouw favoriete podcastkanaal.

Waarom middelenopvoeding zo belangrijk is

Onder jongeren van 12-16 jaar heeft 48% weleens alcohol gedronken, 10% wel eens cannabis gebruikt en 2% ervaring met XTC. Het gebruik van alcohol of drugs op jonge leeftijd kan negatieve gevolgen hebben. Zoals problemen met concentratie en geheugen, schade aan organen en een verhoogde kans op kanker. Bovendien is de kans groter dat je verslaafd raakt aan alcohol als je jong begint met het drinken hiervan.

Ze vertelde dat andere ouders alcohol kochten, terwijl ik niet wil dat m’n kinderen drinken… wat moet je daarmee?

“Ouders hebben vaak meer invloed op het alcohol- en drugsgebruik van hun kinderen dan ze zelf denken”, aldus Vogels. “Zo spelen de opvoedstijl, de band tussen ouders en kinderen en het voorbeeldgedrag van ouders allemaal een rol. Tegelijkertijd hebben ouders te maken met opstandigheid en andere ontwikkelingen die bij het puber-zijn horen.” Hoe ouders hiermee omgaan hoor je in deze nieuwe podcast. Uitdagingen, tegenslagen, twijfels en successen, niets blijft onbesproken.

Opvoedadviezen op Helderopvoeden.nl

De podcast ‘Na de Limonade’ is een initiatief van het programma Helder Opvoeden van het Trimbos-instituut. Helder Opvoeden geeft onder andere via Helderopvoeden.nl betrouwbare informatie en opvoedadviezen op basis van wetenschappelijke inzichten.

Meer informatie

Beluister de podcast via je favoriete podcastapp

De podcast is onder andere te beluisteren via Spotify en Apple Podcasts

Over Maarten Dallinga

Maarten Dallinga is journalist, podcastmaker, socioloog en schrijver. Dallinga won verschillende prijzen waaronder tweemaal de Tegel – een belangrijke journalistieke prijs – voor de podcasts ‘Anoniem Intiem’ en ‘Verstrikt’.

Neeltje Vogels
Wetenschappelijk medewerker Alcohol