Nieuws |

Maxx app helpt ruim 6.600 mensen om minder te drinken

Maxx app helpt ruim 6.600 mensen om minder te drinken

Maxx – een app die mensen op een praktische manier ondersteunt en stimuleert bij het minder of geen alcohol drinken – werd precies één jaar geleden gelanceerd door het Trimbos-instituut. In dat jaar hebben 6.600 personen de app gedownload en zich aangemeld. Het gaat om 60% vrouwen en 40% mannen, met een gemiddelde leeftijd van 43 jaar.

249 deelnemers hebben zes weken na hun aanmelding via een aantal vragen in de app hun mening gegeven over Maxx. Deze deelnemers zijn over het geheel genomen positief over de Maxx app. Ze beoordelen de app met een ruime voldoende (7,5). In de feedback zien we terug dat Maxx wordt ervaren zoals deze bedoeld is bij de ontwikkeling: stimulerend, positief, niet beoordelend en gemakkelijk in het gebruik. Bijna alle deelnemers (94%) melden daarbij in meer of mindere mate iets te hebben gehad aan Maxx bij het minderen of stoppen.

‘Het is of een ander je helpt en motiveert! Heel knap uitgedacht en in elkaar gezet.’
‘Goed om bij te kunnen houden en toffe bemoediging. En gewoon handig en snel. Blij met Maxx!
‘Door met Maxx bezig te zijn, blijf je alert op je alcoholgebruik.’
‘Laagdrempelig en niet dwingend. Op een positieve manier minderen.’
‘Altijd bij de hand.’
‘Een erg fijne voorzetting van IkPas.’

Er zijn ook deelnemers die liever een iets meer dwingendere en strengere ondersteuning vanuit de app hadden gewild en de mogelijkheid van persoonlijk contact met bijvoorbeeld een coach.

‘Ik voel niet genoeg een stok achter de deur. Het mag misschien wel iets dwingender.’
‘Volgens mij mag Maxx iets strenger zijn.’
‘Ik mis een manier om direct vragen te stellen of feedback vragen als het even minder gaat.’

Meer motiverende berichten

Om nog beter aan de behoeftes en wensen van de deelnemers te voldoen wordt de verkregen feedback momenteel gebruikt om de Maxx app door te ontwikkelen. Er zullen vooral meer en meer verschillende berichten worden aangeboden, zoals meer motiverende berichten voor als je op een dag meer drinkt dan je gestelde dagdoel en vaker een verwijzing naar de Alcohol Infolijn om (anoniem) vragen te stellen.

Voor wie is Maxx?

Maxx is voor iedereen ouder dan 18 jaar die zijn of haar leefstijl wil verbeteren door minder alcohol te drinken. Voor wie het risico op gezondheidsproblemen wil verminderen, fitter wil worden, beter wil slapen of een gezonder gewicht wil hebben. Maxx is ook geschikt voor wie tijdelijk wil stoppen met drinken – zoals deelnemers aan IkPas en Dry January – en voor mensen die al gestopt zijn en dit willen volhouden. Maxx is niet geschikt voor mensen met een alcoholverslaving die last krijgen van ontwenningsverschijnselen wanneer ze stoppen met drinken. Voor hen blijft professionele begeleiding noodzakelijk.

De Maxx app is ontwikkeld door het Trimbos-instituut en wordt gratis aangeboden via de App Store en Google Play Store, sinds begin 2019 ook in België en Duitsland. Meer informatie over de Maxx app staat op www.maxx-app.nl.

Voor vragen over het eigen alcoholgebruik of dat van een ander, kunt u (anoniem) contact opnemen met de Alcohol Infolijn via telefoon of alcoholinfo.nl.

Meer over dit thema