Nieuws |

Kleuters hebben kennis over alcohol en de normen rond alcoholgebruik

Kleuters hebben kennis over alcohol en de normen rond alcoholgebruik

Kleuters kunnen alcoholhoudende drankjes onderscheiden van niet alcoholhoudende drankjes. Ook weten zij dat mannen vaker drinken dan vrouwen of kinderen. Bovendien weten zij dat volwassenen vaker drinken op een feestje dan in de auto. Dit blijkt uit een onderzoek van het Trimbos-instituut en de Radboud Universiteit waarover eerder in het NTvG werd gepubliceerd.

Het Trimbos-instituut en de Radboud Universiteit voeren een longitudinaal onderzoek uit naar welke rol het drinkgedrag van ouders speelt bij de kennis over en houding ten aanzien van alcohol door hun kinderen.

Het onderzoek is gehouden onder 329 kinderen van 4 tot en met 6 jaar. Kinderen kregen tekeningen van volwassenen en kinderen te zien in 18 verschillende situaties. Daarnaast kregen zij 12 foto’s van drankjes te zien, waarvan 4 alcoholhoudend (bv. bier) en 8 niet alcoholhoudend (bv. sinaasappelsap). De kinderen kregen de opdracht om bij de personen in de tekeningen aan te geven wat zij dachten dat de personen zouden drinken. Ook werd hen gevraagd de naam van ieder drankje te benoemen en aan te geven of er alcohol in zit.

Uit het onderzoek blijkt dat kinderen 30,7% van de alcoholhoudende drankjes correct benoemden en bij 41,6% van de alcoholhoudende dranken correct aangaven dat er alcohol zit. De kinderen gaven vaker alcoholhoudende drankjes aan volwassen mannen (39,2%) dan aan volwassen vrouwen (24,8%) of kinderen (13,2%). Bovendien gaven zij vaker alcoholhoudende drankjes aan volwassenen in de veronderstelde gepaste situaties (bv. op een feestje: 37,0%) dan aan volwassenen in de veronderstelde ongepaste situaties (bv. in de auto 28,6%). Onderzoeksresultaten omtrent de rol van het drinkgedrag van ouders op de kennis over en houding ten aanzien van alcohol door hun kinderen volgen.

Lees de abstract van het artikel

Meer informatie: Carmen Voogt cvoogt@trimbos.nl

Studiedag

Op 2 november 2017 presenteren Carmen Voogt en Koen Smit, beiden verbonden aan de Radboud Universiteit en het Trimbos-instituut, twee longitudinale studies die inzicht geven in de ontwikkeling van alcoholassociaties, alcoholverwachtingen en alcoholnormen. Wat weten en denken kinderen en jongeren over alcohol? Welke rol spelen ouders hierin? En wat is de invloed op het (latere) drinkgedrag? Lees meer informatie over de studiedag.

Contact

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de persvoorlichters:
Marjan Heuving,
tel +31 (0)30 – 2971(138)

Laila Zaghdoudi,
tel +31 (0)30 – 2959(382)