Groepstraining Cognitieve Fitness onderzocht

Groepstraining Cognitieve Fitness onderzocht

Cognitieve Fitness is een groepstraining voor problemen waar veel mensen met psychiatrische aandoeningen mee kampen: problemen in het cognitief functioneren (planning, aandacht, geheugen) en een matige fysieke gezondheid. Wij deden onderzoek naar de effectiviteit van de training.

In vijftien wekelijkse trainingen doen de deelnemers in een groep uiteenlopende opdrachten, zoals jongleren, reactiespellen, en ontspanningsoefeningen. Met deze training waren eerder op kleine schaal goede ervaringen opgedaan.

Nieuw onderzoek van het Trimbos-instituut ging na of het lukt om de methode op bredere schaal in te voeren. De ontwikkelaars van de trainingen leidden trainers binnen zes instellingen op. De conclusie is dat de bredere implementatie geslaagd is: de methode is goed toegepast, en de opkomst en waardering door de deelnemers zijn even hoog als bij de ontwikkelaars van de trainingsmethode.

Tot nu toe was onbekend of de effecten van de training na afloop beklijven. In dit onderzoek werden de effecten direct na de training en vier maanden later gemeten. Er zijn aanwijzingen voor een duurzaam effect. Cognitieve fitness lijkt daarmee een waardevolle aanvulling op het therapeutisch aanbod voor mensen met psychiatrische aandoeningen.

Lees in de bijlage het onderzoeksrapport.

Meer over dit thema

Hans Kroon
Programmahoofd Zorg & Participatie