Nieuws |

Entertainment-education ontmoedigt ongezond gedrag

Entertainment-education ontmoedigt ongezond gedrag

Met entertainment-education kan alcoholgebruik onder jongeren ontmoedigd worden. Dat blijkt uit het proefschrift ‘I was totally there! - Understanding engagement in entertainment-education narratives’ van Lonneke van Leeuwen, wetenschappelijk medewerker bij het Trimbos-instituut, waarop zij vandaag promoveert aan Wageningen University.

Entertainment-education verhalen zijn verhalen die gemaakt zijn om een kijker te vermaken en tegelijkertijd iets te leren, vaak om hiermee gezond gedrag te stimuleren. Belangrijk is wel dat de kijkers zich betrokken voelen bij de gebeurtenissen en de karakters in entertainment-education verhalen.

Dramaserie Roes 
Een centrale rol binnen Van Leeuwen’s onderzoek is weggelegd voor de 11-delige entertainment-education dramaserie Roes. Roes werd ontwikkeld door de VPRO, IDTV en het Trimbos-instituut en in 2008 uitgezonden op televisie. Iedere aflevering is een korte film over een jongere die alcohol drinkt of drugs gebruikt en over negatieve gevolgen daarvan, zoals een black-out of ongewenste seks. Een belangrijk doel van Roes was om excessief alcoholgebruik onder jongeren te ontmoedigen. 

Ontmoediging 
Van Leeuwen’s onderzoek laat zien dat het kijken naar Roes alcoholgebruik inderdaad ontmoedigde. De mate waarin kijkers aandacht hadden voor het verhaal hing samen met deze impact. Ook de mate waarin kijkers zich emotioneel betrokken voelden bij het verhaal en de karakters, en het gevoel hadden ‘in’ de wereld van het verhaal te zitten, droegen daar aan bij.

Het onderzoek laat ook zien welke processen bijdroegen aan deze betrokkenheid. Zo blijkt bijvoorbeeld dat het voor emotionele betrokkenheid belangrijk is dat kijkers een connectie hebben met de karakters, dat de gebeurtenissen in het verhaal persoonlijke relevant zijn, en dat gebeurtenissen als ernstig worden gezien.

Positieve invloed 
Met deze inzichten verschaft dit onderzoek inzicht in de rol van narratieve betrokkenheid bij de positieve invloed van entertainment-education verhalen. Daarnaast biedt het gezondheidsorganisaties praktische aanbevelingen over hoe engagerende en impactvolle entertainment-education verhalen ontwikkeld kunnen worden om gezond gedrag te stimuleren.

Meer informatie 
Lonneke van Leeuwen (lleeuwen@trimbos.nl)
 
Producten in de Webwinkel

Contact

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de persvoorlichters:
Marjan Heuving,
tel +31 (0)30 – 2971(138)

Laila Zaghdoudi,
tel +31 (0)30 – 2959(382)