Nieuws |

DIMS jaarbericht 2019: nog steeds heel veel mdma in xtc

DIMS jaarbericht: nog steeds heel veel mdma in xtc

Xtc is nog steeds de meest aangeleverde drug bij het DIMS en de gemiddelde dosering MDMA in ecstasypillen is nog steeds onverminderd hoog. Dat blijkt uit het DIMS Jaarbericht 2019.

In 2019 zijn in Amersfoort en Goes nieuwe testlocaties geopend. Hiermee komt het totaal aantal testservices op 33. Het Drugs Informatie en Monitoring Systeem (DIMS) is een landelijk netwerk van 33 testlocaties die grotendeels zijn ondergebracht bij de preventie afdelingen van instellingen voor verslavingszorg. Het doel is inzicht krijgen in de markt van illegale drugs en waarschuwen voor extra riskante middelen op de markt. De door het DIMS verzamelde gegevens worden gebruikt voor voorlichting en preventie.

In 2019 waren er geen landelijke waarschuwingen of Red Alerts.

Meeste bezoekers ooit

In 2019 had het DIMS met ruim 18.000 bezoekers het hoogste bezoekersaantal ooit. Veruit de meeste samples die werden aangeleverd waren verkocht als ecstasypillen (61%). De gemiddelde MDMA-dosering in ecstasypillen was met 172 mg in 2019 nog steeds hoog.

2C-B relatief vaak geen 2C-B

Verder viel op dat het aantal aangeleverde samples 2C-B is toegenomen en de samples in 2019 relatief vaak een andere stof dan 2C-B bevatten. In de meeste gevallen ging het om een variant van 2C-B met veel lichtere effecten, namelijk de stof 2-broom-4,5-dimethoxyfenethylamine.

In lijn met voorgaande jaren zet de daling in het aantal aangeleverde samples 4-FA in 2019 verder door. Ook in 2019 bevatten 4-FA samples vaak alleen 4-fluormethamfetamine (4-FMA) een stof met een vergelijkbaar effect.


Drugsgebruik, drugspreventie en het nieuwe coronavirus
Ook voor mensen die drugs gebruiken of professionals die drugsgebruik en schade door drugsgebruik proberen te voorkomen, is er veel veranderd door het nieuwe coronavirus. Zo beïnvloedt het virus de plek waar mensen gebruiken, de beschikbaarheid en handel, de monitoring en de risico’s. Daarnaast zijn er nog veel vragen over de de relatie tussen drugsgebruik en COVID-19, de ziekte die door het nieuwe coronavirus wordt veroorzaakt. | Bekijk het coronadossier


Meer over dit thema