Nieuws |

DIMS Jaarbericht 2018: xtc-pillen opnieuw sterker

DIMS Jaarbericht 2018: xtc-pillen opnieuw sterker

De concentratie MDMA in xtc is in 2018 verder gestegen, blijkt uit het DIMS Jaarbericht 2018. In 2014 bevatte 3 procent van de aangeleverde samples meer dan 200 milligram MDMA, in 2018 is dat gestegen naar 17 procent. De sterkste pil bevatte 296 milligram MDMA. Hoe hoger de dosering MDMA, hoe groter de risico’s en kans op incidenten en langere na-effecten.

Het Drugs Informatie en Monitoring Systeem (DIMS) is een landelijk netwerk van 31 testlocaties, in samenwerking met de Instellingen voor Verslavingszorg. Doel is inzicht krijgen in de markt van illegale drugs en signaleren en waarschuwen voor gezondheidsrisico’s.

Ook gemiddelde concentratie neemt toe

In 2018 leverden 13.540 bezoekers 12.634 samples aan om te laten testen. Ruim 60 procent van het totaal aangeleverde middelen bestond uit xtc-tabletten en MDMA-poeders. Opvallend is dat ook in 2018 de gemiddelde concentratie in als xtc gekochte tabletten verder toenam naar 171 milligram, terwijl tegelijkertijd het percentage pillen met onder de 150 milligram MDMA verder afnam. Hieruit valt te concluderen, dat er eigenlijk alleen nog maar hoog gedoseerde xtc-tabletten op de markt zijn, hoog in vergelijking met de dosering die het gewenste effect geeft (grofweg 80-100 mg MDMA).

Preventieadvies wordt serieus genomen

Het DIMS is een uniek systeem en één van de oudste drugstestsystemen wereldwijd. Belangrijk is dat niet alleen drugs worden getest, maar dat altijd het gesprek wordt aangegaan over effecten en risico’s van het aangeleverde middel met een groep (recreatieve gebruikers) die niet snel gezien wordt, én op een rustig moment in een kantoorsetting. Onderzoek en ervaring leert dat mensen geneigd zijn het meegegeven preventieadvies op te volgen, niet alleen als uit de uitslag blijkt dat het geteste sample een extra riskante stof bevat zoals PMMA, maar ook als het sample een hoge concentratie MDMA bevat.

Meer over drugs testen

Meer over dit thema