Nieuws |

Stoppen met roken sprookje: Er was eens een slimme specialist…

Medisch specialisten worden vaak geconfronteerd met de gevolgen van roken. Patiënten zijn (ernstig) ziek door de sigaret, maar artsen bespreken de oorzaak lang niet altijd. Een verwijzing naar passende stopzorg krijgen patiënten nog minder vaak. Longartsen en cardiologen lanceren daarom, in samenwerking met het Trimbos-instituut, ‘Het Stopsprookje’: Een video met tips en informatie voor specialisten om aan de slag te gaan met stoppen met roken in hun ziekenhuis.

Opzetten rookstoppoli

In het sprookje over een slimme specialist delen artsen, rookstopcoaches en ex-rokers hun ervaringen met een rookstoppoli in het ziekenhuis.
Leon van den Toorn, longarts en voorzitter van de longartsen vereniging NVALT:

Roken is een verslaving en daarmee een chronische ziekte. Voor andere chronische ziekten worden patiënten standaard behandeld. Waarom zou dit voor roken anders zijn? We willen daarom zoveel mogelijk specialisten stimuleren om een rookstoppoli op te zetten.

Verantwoordelijkheid bij de specialist

Roken is de belangrijkste beïnvloedbare gezondheidsfactor. De kans dat stoppen met roken daadwerkelijk lukt, is echter groter als mensen daar hulp bij krijgen. De NVALT en de NVVC (Nederlandse Vereniging Voor Cardiologie) vinden het de verantwoordelijkheid van de specialist om de Stoppen Met Roken zorg in gang te zetten. In het Stopsprookje geeft Luc van Lonkhuijzen, Gynaecoloog-oncoloog in het Amsterdam UMC aan:

Als iemand bij de dokter komt, is dat een belangrijk moment in hun leven en juist dat moment kun je als specialist aangrijpen om te beginnen over stoppen met roken.

Benieuwd hoe de slimme specialist dit regelt?

> Bekijk het stopsprookje