Onderzoek naar meldtekst ‘Aanrijding met een persoon’

Onderzoek naar meldtekst 'Aanrijding met een persoon'

Het Trimbos-instituut heeft in samenwerking met ProRail en de NS onderzoek gedaan naar de meldtekst 'Aanrijding met een persoon'. Onderzocht werd hoe deze meldtekst wordt ontvangen door het publiek en in hoeverre de meldtekst associaties met suïcide oproept in vergelijking met de mogelijk alternatieve meldtekst 'Inzet van hulpdiensten'.

De meldtekst ‘Inzet van hulpdiensten’ roept minder associaties met suïcide op én minder boosheid ten opzichte van de aangereden persoon. Deze meldtekst is daarom vanuit suïcidepreventie wenselijker, concluderen de onderzoekers. ‘Aanrijding met een persoon’ werd echter wel duidelijker en informatiever gevonden dan ‘Inzet van hulpdiensten’. De resultaten van het onderzoek zijn gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Crisis: The Journal of Crisis Intervention and Suicide Prevention.

Veel mensen horen of lezen weleens dat er een treinvertraging is ontstaan door wat omschreven wordt als een ‘aanrijding met een persoon’. In 94% van de gevallen is de oorzaak een (vermoedelijke) suïcide. Hierdoor is het mogelijk dat het publiek na het horen van ‘Aanrijding met een persoon’ denkt dat er een suïcide plaatsvond en dat een aanrijding met een trein de suïcidemethode was.

Uit onderzoek naar media en suïcide is echter bekend dat het massa mediaal communiceren over suïcidemethodes kan bijdragen aan imitatiegedrag en een toename in suïcideaantallen. Daarom heeft het programma suïcidepreventie van ProRail,  NS en andere vervoerders in samenwerking met het Trimbos-instituut onderzoek gedaan naar hoe ‘Aanrijding met een persoon’ wordt ontvangen door het publiek en dit vergeleken met de mogelijk alternatieve meldtekst ‘Inzet van hulpdiensten’.

Onderzoek NS reizigerspanel

Het onderzoek is uitgevoerd onder 664 leden (18+) van het NS reizigerspanel. Via een online vragenlijst werd een scenario beschreven waarin een vertraging plaatsvond. Iedere deelnemer kreeg een scenario te lezen met ófwel de meldtekst ‘Aanrijding met een persoon’, of ‘Inzet van hulpdiensten’, of ‘Aanrijding met een dier’ (controle meldtekst). Daarna volgde een aantal vragen, waaronder over ervaren emoties en over wat volgens de deelnemer de vermoedelijke oorzaak was van de treinvertraging.

Resultaten onderzoek

De resultaten zijn o.a. dat bij het lezen van ‘Aanrijding met een persoon’ de deelnemers een 9 keer hogere kans hadden te vermoeden dat de oorzaak van de vertraging een suïcide is in vergelijking met ‘Inzet van hulpdiensten’. De emotionele impact van het lezen van de meldteksten was relatief laag, maar deelnemers die ‘Aanrijding met een persoon’ lazen gaven aan meer boosheid te voelen gericht op de aangereden persoon in vergelijking met ‘Inzet van hulpdiensten’.

Er werden geen verschillen gevonden in boosheid over de vertraging of verdriet over het incident. ‘Aanrijding met een persoon’ werd echter wel duidelijker en informatiever gevonden dan ‘Inzet van hulpdiensten’.

Omdat de meldtekst ‘Inzet van hulpdiensten’ minder associaties met suïcide én minder boosheid ten opzichte van de aangereden persoon oproept, is deze tekst vanuit het oogpunt van suïcidepreventie wenselijker concluderen de onderzoekers. NS heeft de omroeptekst per nieuwe dienstregeling (15 december 2019) aangepast naar dat het een aanrijding betreft.

Vragen of gedachten over zelfdoding? Bel 0900-0113 of ga naar www.113.nl.

Als professional vragen over suïcide en media? In de handreiking van het Trimbos-instituut en 113 Zelfmoordpreventie lees je meer.

Contact

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de persvoorlichter: Laila Zaghdoudi,
tel +31 (0)30 – 2959(382)