Nieuws |

Artikel in Journal of Neurology over relatie hersenbloeding en 4-FA

Artikel in Journal of Neurology over relatie hersenbloeding en 4-FA

Het internationale wetenschappelijke tijdschrift Journal of Neurology publiceerde onlangs een artikel van het Trimbos-instituut over de mogelijke relatie tussen een hersenbloeding en het gebruik van partydrug 4-fluoroamfetamine (4-FA). De zes auteurs beschrijven in dit artikel twee patiënten met ernstige complicaties en bijna 1000 patiënten die vanwege een 4-FA intoxicatie werden behandeld op een EHBO.

 4-Fluoramfetamine (4-FA) is een psychoactieve stof die sinds 25 mei 2017 op lijst I van de Opiumwet staat en dus als harddrug wordt geclassificeerd. 4-FA wordt in Nederland vooral gebruikt vanwege de stimulerende en euforie-opwekkende eigenschappen. Zowel het aantal gebruikers als het aantal gemelde vergiftigingen is in de afgelopen jaren toegenomen.

In het artikel worden twee patiënten beschreven met ernstige complicaties na bewezen gebruik. Beide patiënten raakten ernstig geïnvalideerd door een hersenbloeding en volgden een lang revalidatietraject. In het artikel worden verder gegevens gebruikt uit de Monitor Drugsincidenten (MDI) in Nederland van het Trimbos-instituut, waarin sinds 2009 actuele gegevens bijgehouden worden over drugsgerelateerde gezondheidsincidenten, aangeleverd door rond de dertig medische diensten.

De auteurs stellen dat het gebruik van 4-FA risico geeft op levensbedreigende gezondheidsproblemen, waaronder een hersenbloeding. Daarom adviseren zij de behandelende medici hier alert op te zijn en bij ernstige hoofdpijn na een 4-FA-vergiftiging een hersenscan te maken.

Titel: Haemorrhagic stroke related to the use of 4-fluoroamphetamine
Auteurs: Lotte Wijers, Marieke Visser, Ronald van Litsenburg, Raymond Niesink, Ronald Willemse, Esther Croes
Tijdschrift: Journal of Neurology,  https://rdcu.be/NNy8
DOI: doi.org/10.1007/s00415-018-8888-6

Video: ‘Risico’s 4-FA groter dan tot nu toe bekend’

Meer info