Nieuws |

25e Forum Alcohol en Drugs Onderzoek: schrijf u nu in!

25e Forum Alcohol en Drugs Onderzoek: schrijf u nu in!

Zit verslaving in je genen? Kunnen serious games bijdragen aan preventie van verslaving bij jongeren? Is er een relatie tussen suikerinname en het gebruik van verslavende middelen? Deze en meer vragen komen aan bod op het 25e Forum Alcohol en Drugs Onderzoek (FADO) op 12 november in Utrecht.

Sinds 1990 is het Forum Alcohol en Drugs Onderzoek (FADO) het belangrijkste nationale platform voor de presentatie van onderzoek naar het gebruik van alcohol en drugs en naar ander gedrag met een verslavingsrisico. Resultaten van lopend en recent afgesloten onderzoek worden gepresenteerd. Op donderdag 12 november 2015 wordt het FADO voor de 25ste keer georganiseerd door het Trimbos-instituut, het IVO en het AIAR, dit jaar ondersteund door ZonMw.

Keynote lezing: Zit verslaving in je genen?
Prof. dr. Jacqueline Vink van de Vrije Universiteit Amsterdam verzorgt de keynote lezing waarin ze ingaat op de vraag of verslaving in de genen zit en dus vooral erfelijk bepaald is, of dat de invloed van de omgeving juist belangrijker is. Tweelingstudies zijn gebruikt om te schatten hoe groot de invloed van zowel erfelijke als omgevingsfactoren is voor roken, alcoholconsumptie, cannabisgebruik, koffiegebruik en zelfs internetverslaving. Door de snelle ontwikkeling van technieken op het gebied van DNA-onderzoek kan er inmiddels specifiek gezocht worden naar de genen die betrokken zijn bij de gevoeligheid voor verslaving. In deze lezing wordt een overzicht gegeven van de stand van zaken tot nu toe.

Parallelsessies: van preventie, beleid tot jeugdhulpverlening
Het programma is opgebouwd rond een breed spectrum aan thema’s. Van preventie, beleid, seks, suiker en gokken tot jeugdhulpverlening en zorgverbetering. Maar ook de rol van sociale wijkteams en vroegtijdige interventie bij problematisch middelengebruik en de samenhang tussen sociale normen en softdrugsgebruik bij (internationale) studenten komen aan de orde.

Klik hier voor het volledige programma of om u direct op te geven. http://www.forumalcoholendrugs.nl/

Contact

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de persvoorlichters:
Marjan Heuving,
tel +31 (0)30 – 2971(138)

Laila Zaghdoudi,
tel +31 (0)30 – 2959(382)