Extern nieuws |

Meta-analyse: verband tussen alcoholgebruik en mannelijke voortplantingsfunctie

Onderzoekers uit Vietnam hebben een meta-analyse uitgevoerd naar de effecten van alcoholgebruik op de voortplantingsfunctie bij volwassen mannen. In totaal zijn 40 studies met 23.258 deelnemers geïncludeerd (zoekperiode onbekend, studies komen uit 1981-2018). In dit onderzoek bevat een standaardglas alcohol 7.9 gram pure alcohol, in Nederland is dit 10 gram pure alcohol.

Uit dit onderzoek blijkt dat alcoholgebruik het spermavolume bij elke ejaculatie vermindert. Er zijn geen associaties gevonden tussen alcoholgebruik en andere sperma-indicatoren gevonden, zoals dichtheid, mobiliteit en normaal en abnormaal aantal zaadcellen. Daarnaast verlaagt alcoholgebruik de antioxidantenzymen in het sperma, maar dit heeft geen effect op de fragmentatie van het DNA van het sperma. Bovendien verlaagt alcoholgebruik algemene testosteronniveaus, het follikelstimulerend hormoon en het luteïniserend hormoon. Er zijn geen associaties gevonden tussen alcoholgebruik en andere geslachtshormonen, zoals estradiol en inhibine B.

Tenslotte blijkt uit analyse van subgroepen met verschillende drinkpatronen dat er geen verschil is in de sperma-index bij de groep matige drinkers (<7 standaardglazen alcohol per week). Bij zware drinkers (>7 standaardglazen alcohol per week) verslechterden de sperma-index en de geslachtshormonen, vooral door een toename van estradiol.

De onderzoekers concluderen dat alcoholgebruik het spermavolume en de voortplantingshormonen beïnvloedt en daardoor de voortplantingsfunctie bij mannen negatief beïnvloedt.

Nguyen-Thanh, T., Hoang-Thi, A. P., & Thu, D. T. A. (2023). Investigating the association between alcohol intake and male reproductive function: A current meta-analysis. Heliyon.

Meer lezen over dit onderwerp: