De alcohollobby steunt een ‘alternatief’ voor Dry January
Dry January is een collectieve actie om het alcoholgebruik te verminderen door in de maand januari helemaal geen alcohol te drinken. In reactie daarop duikt nu ‘Damp January’ op. Daarbij gaat het niet om een maand lang volledig stoppen met het drinken van alcohol, maar het alcoholgebruik slechts verminderen. In Nederland werd Damp January eerder onder meer aangeprezen door de Libelle. Damp January zou volgens Libelle makkelijker vol te houden zijn.
Martijn Planken, campagneleider bij IkPas, de organisatie achter Dry January in Nederland reageert: “Bij Dry January is het heel duidelijk dat je helemaal niet drinkt, bij Damp January is het onduidelijk wat minder drinken is. Voor de één is minder drinken iets heel anders dan voor de ander. Doordat het een grijs gebied is, is het ook makkelijk een beetje aan te passen. Ik zie er het nut niet van in.”
“Het is niet voor niets dat ‘Damp January’ wordt gesteund door alcoholproducenten”, zegt Bernard Basset, arts en voorzitter van de vereniging Addictions France, betrokken bij de Dry January-campagne. Het motto van Damp January luidt: ‘Drink minder in januari’. Maar minder drinken, zou een permanente doelstelling moeten zijn in een land waar we veel drinken, en niet slechts één maand per jaar.”
Ook professor Amine Benyamina, voorzitter van de Franse federatie voor verslavingszorg, reageert: “Damp January is het Trojaanse paard van de alcoholindustrie. In ieder geval vinden we de taalelementen er van terug: het adviseren van gematigde consumptie in plaats van stoppen, het benadrukken van individuele in plaats van collectieve verantwoordelijkheid.”
De experts wijzen er op dat de gezondheidsvoordelen die Dry January oplevert teniet worden gedaan door Damp January, omdat alcohol ook in kleine hoeveelheden schadelijk is voor de gezondheid. Damp January moedigt aan dat mensen zich houden aan officiële richtlijnen zoals maximaal één standaardglas alcohol per dag, maar die aanbevelingen gelden al het hele jaar. Damp January suggereert daarmee dat je je de rest van het jaar daar niet aan hoeft te houden, aldus de critici.