Blog |

Alcohol: als ik voor een dag zorgverzekeraar mocht zijn

alcohol-als-ik-voor-een-dag-zorgverzekeraar-mocht-zijn

Als ik zorgverzekeraar was, hoe zou ik mijn invloed dan gebruiken om de grote maatschappelijke problemen rond alcoholgebruik terug te dringen? Die vraag hield me de afgelopen dagen bezig, met het oog op een presentatie die ik vandaag in Brussel mocht geven aan een groep Europese zorgverzekeraars.

Als Trimbos-medewerker kun je impact hebben door inzichtelijk te maken welke aanpak werkt en welke niet. Dat is een begin. Je kunt pas echt meters maken als je aan de knoppen mag draaien als zorgverzekeraar. Dan kun je er voor zorgen dat anonieme e-health wordt vergoed, zodat mensen die iets willen doen aan hun alcoholgebruik zich daarbij onbespied weten. Dan kun je huisartsen en bijvoorbeeld artsen op de spoedeisende hulp stimuleren om meer prioriteit geven aan een korte screening, interventie of doorverwijzing als het gebruik van alcohol tot problemen leidt. Als zorgverzekeraar zou ik ook meer zicht willen krijgen op aantoonbaar werkzame interventies voor ouderen, omdat deze groep steeds groter wordt en stevig drinkt. Ondanks dat we inmiddels weten dat dergelijke gerichte hulp goed werkt, er is helaas zelden een vergoeding voor. Met al deze mooie ideeën vertrok ik dus vandaag naar Brussel.

Die ideeën waren helemaal niet gek. Als ik ze had verteld aan een groep Nederlandse zorgverzekeraars. Maar voor toehoorders in landen als Polen en Oostenrijk gingen de oplossingen die ik aandroeg veel te ver. In die landen is er vrijwel geen besef dat er een maatschappelijk prijskaartje hangt aan overmatig alcoholgebruik, zo werd mij al snel duidelijk. “Ik wist niet dat de alcoholconsumptie bij ons zo hoog was en hoe groot de schade voor de gezondheid daarvan is”, merkte een van de toehoorders op. Ik vond een zeer geïnteresseerd publiek, de belangrijkste boodschap die ze meenamen was dat alcoholpreventie loont. Dat is mooi, maar pas een begin.

Er is nog veel te verbeteren aan het alcoholbeleid in Nederland, maar vandaag koesterde ik het. Want vooral in Nederland groeit het besef dat alcohol geen onschuldig goedje is, ook al omarmt niet iedereen dat inzicht.

Sinds kort hebben we in Nederland de maatschappelijke kosten van overmatig alcoholgebruik heel goed in beeld. We lopen wat dat betreft voorop in de wereld. Ons bewustzijn omtrent de schade van alcohol heeft ervoor gezorgd dat er wordt geïnvesteerd in alcoholpreventie, dat we e-health interventies hebben die in de hele wereld worden gebruikt. Natuurlijk neemt dat niet weg dat ik graag aan de knoppen van de zorgverzekeraars zou draaien, maar misschien moet ik het toch wat dichter bij huis zoeken.

De bijeenkomst in Brussel betrof de werkgroep Preventie van de Europese branchevereniging AIM. Nederlandse zorgverzekeraars zijn via ZN aangesloten bij deze vereniging.

8 miljard

De maatschappelijke kosten van alcoholgebruik in Nederland bedragen jaarlijks ruim 8 miljard euro, blijkt uit een studie van RIVM en onder andere Trimbos (De Wit et al, 2016).

Interventies

Het Trimbos-instituut heeft effectieve interventies ontwikkeld om te voorkomen dat mensen overmatig gaan drinken. Speciale doelgroepen zijn zwangere vrouwen, jongeren en adolescenten die uitgaan, studenten en ouderen.
Een mooi voorbeeld is www.minderdrinken.nl.

Internationaal

Het Trimbos-instituut deelt haar kennis ook met internationale organisaties. De interventie MinderDrinken is geoptimaliseerd voor de WHO. De interventie is in gebruik in Brazilië, India, Mexico en Wit-Rusland. De effecten worden nu onderzocht.

Auteur

Ninette van Hasselt

Stuur een bericht aan contactpersoon Ninette van Hasselt
of bel +31 (0)30 – 2959(312)

Ninette van Hasselt
Programmamanager Alcohol