ICan: minder blowen

ICan is een (web)app die cannabisgebruikers ondersteunt bij het minderen of stoppen met blowen.

In de (web)app kunnen cannabisgebruikers stap voor stap een persoonlijk veranderplan opstellen. In dit plan staat beschreven hoe zij kunnen minderen of stoppen met cannabis. ICan is voor (jong)volwassen tussen de 18-35 jaar die graag zelfstandig aan de slag willen met het minderen of stoppen met blowen.

  • Thema: drugs
  • Doelgroep: cannabisgebruikers (18-35 jaar)
  • Type: zelfhulp; progressive webapp
  • Kosten: gratis

Hoe werkt het?

ICan begint met een aantal zelftests die de gebruiker helpt om meer inzicht te krijgen in zijn/haar cannabisgebruik. Vervolgens kan een doel worden gesteld: minderen of stoppen met blowen. Aan de hand van oefeningen stelt de gebruiker een plan op waarin staat beschreven hoe hij/zij dit doel kan gaan bereiken. Door het bijhouden van de blowkalender krijgt de cannabisgebruiker inzicht in zijn/haar cannabisgebruik en voortgang. ICan gebruikers kunnen tips en ervaringen met elkaar uitwisselen op het prikbord. De ICan (web)app geeft daarnaast uitgebreid informatie over hulp zoeken bij het minderen of stoppen met blowen.

Onderbouwing

De ICan (web)app bevat elementen uit de cognitieve gedragstherapie en motiverende gespreksvoering. Dit zijn behandelmethoden waarvan wetenschappelijk is bewezen dat deze effectief zijn bij het minderen of stoppen met blowen. Er wordt momenteel een gerandomiseerd onderzoek met controlegroep uitgevoerd om te onderzoeken hoe goed de ICan helpt bij het minderen of stoppen met blowen.

Meer informatie

De ICan (web)app is tot dusver alleen beschikbaar voor deelnemers aan het onderzoek. Wil jij de app toch al graag bekijken of gebruiken? Neem dan contact op met Marleen Olthof.

featured_image
Marleen Olthof
Promovendus Drugs