ICan: minder blowen

ICan is een (web)app die cannabisgebruikers helpt bij het minderen of stoppen met blowen. Iedereen van 16 jaar of ouder kan de ICan (web)app gebruiken.

Over ICan

In de (web)app kunnen cannabisgebruikers stap voor stap een persoonlijk veranderplan opstellen. In dit plan staat beschreven hoe zij kunnen minderen of stoppen met cannabis. ICan is voor mensen die cannabis gebruiken tussen de 16-35 jaar die graag zelfstandig aan de slag willen met het minderen of stoppen met blowen.

  • Thema: drugs
  • Doelgroep: cannabisgebruikers (16-35 jaar)
  • Type zelfhulp; progressive webapp
  • Kosten: gratis

Hoe werkt het?

ICan begint met een aantal zelftests die de gebruiker helpt om meer inzicht te krijgen in zijn/haar cannabisgebruik. Vervolgens kan een doel worden gesteld: minderen of stoppen met blowen. Aan de hand van oefeningen stelt de gebruiker een plan op waarin staat beschreven hoe hij/zij dit doel kan gaan bereiken. Door het bijhouden van de blowkalender krijgt de cannabisgebruiker inzicht in zijn/haar cannabisgebruik en voortgang. ICan gebruikers kunnen tips en ervaringen met elkaar uitwisselen op het prikbord. De ICan (web)app geeft daarnaast uitgebreid informatie over hulp zoeken bij het minderen of stoppen met blowen. Gebruikers van ICan ontvangen één keer per week een aanmoedigend bericht via WhatsApp.

Meedoen aan onderzoek

We nodigen ICan gebruikers uit om deel te nemen aan een onderzoek. Met dit onderzoek willen we nog meer inzicht krijgen in hoe goed ICan helpt en hoe tevreden gebruikers zijn over de (web)app. Dit kan ons helpen de (web)app te verbeteren. Onder de deelnemers aan het onderzoek worden vier bol.com cadeaubonnen t.w.v. 50 euro verloot. Ook als je niet mee wilt doen aan het onderzoek kun je gebruikmaken van de ICan (web)app. Je ontvangt een uitnodiging voor het onderzoek als je met ICan start.

Wetenschappelijke onderbouwing

De ICan (web)app bevat elementen uit de cognitieve gedragstherapie en motiverende gespreksvoering. Dit zijn behandelmethoden waarvan wetenschappelijk is bewezen dat deze effectief zijn bij het minderen of stoppen met blowen. Uit een eerder onderzoek is gebleken dat ICan kan helpen bij het verminderen van de hoeveelheid hasj/wiet die wordt gerookt.

Trimbosonderzoekers Marleen Olthof en Mathijs Blankers vertellen over hun onderzoek naar ICan in de wetenschappelijke podcast Addiction Audio. Beluister hier het gesprek (in het engels) of lees het wetenschappelijke artikel over het onderzoek.

Meer informatie

featured_image
Marleen Olthof
Promovendus Drugs