Hulp en informatie bij stoppen met roken

Wie wil stoppen met roken, kan kijken op de website ikstopnu.nl. Hier vind je informatie én inspiratie om succesvol te stoppen. Ook kan je de Stoplijn bellen (0800-1995). De Stoplijn en Ikstopnu.nl zijn terug te vinden op sigarettenpakjes waar ook waarschuwende foto’s op staan.  

Positieve benadering

Via de website en telefoonlijn worden rokers op een positieve manier geïnformeerd over de mogelijkheden om te stoppen met roken. Centraal staan de ervaringen van mensen die eerder succesvol zijn gestopt; iedereen doet dat op zijn eigen manier en iedereen moet zelf uitvinden welke manier het beste bij hem past. Ook helpen de medewerkers bij het zoeken naar ondersteuning in de eigen regio en geven informatie over welke ondersteuning wordt vergoed door de verzekeraar.

Succesvol stoppen met stopondersteuning

In 2014 gebruikte 40 procent van de stoppers een vorm van stopondersteuning. De kans op succesvol stoppen is het grootst bij stoppen met gedragsmatige begeleiding, eventueel in combinatie met nicotine vervangers of receptmedicatie.

Website, telefoonlijn en facebookpagina

De website ikstopnu.nl is ontwikkeld volgens de eisen van Drempelvrij. Dit betekent dat de site ook toegankelijk is voor mensen met een auditieve of visuele beperking, mensen met epilepsie, ADHD of andere aandoeningen.

  • De site ikstopnu.nl biedt korte filmpjes met ervaringen van anderen, informatie over verschillende vormen van begeleiding en stopondersteuning en een rekentool waarmee je kan berekenen wat je op week-, maand- en jaarbasis bespaart door te stoppen met roken.
  • De Stoplijn is via het gratis nummer 0800-1995 en chat te bereiken. Op werkdagen van 9-17 uur is een medewerkers beschikbaar voor een gesprek. Buiten kantoortijden kan uitgebreide informatie worden beluisterd.
  • Via de Ikstopnu.nl Facebookpagina kunnen ‘stoppers’ ervaringen uitwisselen, vragen stellen en elkaar steunen tijdens het stoppen met roken.

De website ikstopnu.nl en de Stoplijn zijn opgezet in opdracht van het ministerie van VWS in het kader van de herziene Tabakswet.

App

Voor jongeren is er een app om te ondersteunen bij stoppen met roken: Quiddy. De app motiveert en geeft praktische tips op momenten dat het moeilijk is om niet meer te roken.