Video geeft slaaptips in eenvoudige taal

De video '9 tips om beter te slapen' legt met weinig woorden en duidelijke beeld uit hoe je beter kunt slapen.

Bij de ontwikkeling van deze korte video is bewust gekozen voor zeer eenvoudig taalgebruik, weinig tekst, aantrekkelijke en heldere visualisaties en ondersteuning via een voice-over. Hiermee zijn belangrijke basistips geschikt gemaakt voor een brede groep mensen, waaronder laaggeletterden.

Slaap bespreken met cliënten

De slaaptips zijn bedoeld voor mensen die in meer of mindere mate slaapproblemen ervaren en meer willen leren over de mogelijke oorzaken hiervan of juist de oplossingen. De video kan ook goed ingezet worden door professionals, zoals POHs-GGZ, als middel om in de praktijk slaaphygiëneregels te bespreken met laaggeletterde of laaggeschoolde cliënten.

Basiskennis over slaap ontbreekt vaak

De tips gaan onder andere over het belang van vaste slaaptijden, een rustige slaapkamer en voldoende beweging en ontspanning gedurende de dag, en drink geen alcohol of dranken met cafeïne voor je gaat slapen. In gesprekken met professionals met laaggeletterde en laaggeschoolde cliënten met slaapproblemen, kwam naar voren dat dit soort basiskennis vaker niet bekend is bij deze doelgroep en dat dit soort informatie cliënten soms al enorm kan helpen om de slaapkwaliteit te verbeteren.

Meer over dit thema

Meer informatie