Profiel

Prof. dr. M.C. (Marc) Willemsen

Functie
Wetenschappelijk directeur Tabaksontmoediging
Programma
Drug Monitoring & Policy
Telefoon
+31 (0)30 - 2971(156)
E-mail
Neem contact op
Online
Marc  Willemsen

Expertise

Marc Willemsen is nationaal en internationaal expert op het gebied van tabaksontmoediging. Als bijzonder hoogleraar Tabaksontmoediging aan de Universiteit Maastricht (UM) begeleidt hij verschillende promovendi. Hij is hoofdonderzoeker van de International Tobacco Control (ITC) Netherlands Study en betrokken bij verschillende Europese onderzoeksprojecten (o.a. EUREST-PLUS, SILNE-R). Hij is voorzitter van het Nederlands Netwerk voor tabaksonderzoekers (NNvT) en was bestuurslid van de ‘Society for Research on Nicotine and Tobacco’ (SRNT-Europe). Bij het Trimbos instituut is hij verantwoordelijk voor het kernthema tabak en draagt met zijn kennis en ervaring bij aan het Nationaal Expertisecentrum Tabaksontmoediging (NET). Marc Willemsen is opgeleid als cultuurpsycholoog (Radboud Universiteit). In 1997 promoveerde hij aan de Universiteit Maastricht op een onderzoek naar de effectiviteit van stoppen-met-roken programma’s voor werknemers. Sindsdien heeft hij meer dan 100 wetenschappelijke artikelen en boekbijdragen over uiteenlopende aspecten van tabaksontmoediging geschreven.
Inspiratie en missie

Ik ben geïnteresseerd in alle aspecten van tabaksontmoediging: van de vraag waarom het voor individuen zo moeilijk is om te stoppen met roken tot de vraag welke aanpak op populatieniveau de meeste impact heeft en waarom het vaak zo moeilijk is om effectieve strategieën te implementeren. De laatste jaren ben ik steeds meer geïnteresseerd geraakt in ethische, politieke en bestuurskundige aspecten van tabaksbeleid. Ik hoop via mijn wetenschappelijk werk bij te dragen aan meer kennis en inzicht in effectieve tabaksontmoediging en uiteindelijk aan een rookvrije samenleving.
Bezig met…

Ik werkte de afgelopen tijd aan een academisch boek over de totstandkoming van tabaksbeleid in de Nederlandse context. Het boek komt naar verwachting uit in de eerste helft van 2018.

Nevenfunctie

  • Bijzonder hoogleraar Tabaksontmoediging Leerstoel Tobacco Control research, Universiteit van Maastricht
  • Lid Adviescommissie Minder Kanker, KWF Kankerbestrijding

Links

 

Springvloet, L., Willemsen, M. C., Mons, U., Putte, B. van den, Kunst, A. E., Guignard, R., ... Nagelhout, G.E. (2015). Educational differences in associations of noticing anti-tobacco information with smoking-related attitudes and quit intentions: findings from the International Tobacco Control Europe Surveys. Health Education Research, 30(5), 719-730. doi:10.1093/her/cyv037

Er zijn geen relevante producten gekoppeld. Direct naar de webwinkel.